Како брачните конфликти и разводот влијаат на детето? Овој емотивен филм ќе ви го покажи тоа

Наградуваниот ирански режисер сними уште еден многу емотивен 1-минутен филм кој покажува како брачните конфликти и разводот влијаат на детето.

Кога бракот е проблематичен и кога родителите се распаѓаат, децата секогаш страдаат најмногу. Понекогаш таквите разделби се неопходни, но кога гледаме од перспектива на детето, секогаш е важно да се даде приоритет на брачната хармонија.

Брачните конфликти и разводот се темите на многу краткиот ирански филм на Мохамед Реза Керадмандан, кој напишал и режирал други кратки филмови поврзани со семејниот живот. Во интервју за Aleteia, Керадмандан сподели зошто го снимил својот филм наречен Separation :

„Седев на суд пред многу години… Мажот и жената се разведоа. Тие седнаа на клупата и го чекаа својот ред. Помеѓу нив на клупата седеше мало девојче, со нозете не допираше до земјата. Девојкчето, кое било нервозно поради ситуацијата, се тресело со нозете во воздух. Секој пат кога чевлите ќе ги погодат нејзините родители, тие ќе и рекле да не мрда со нозете.

Токму оваа состојба на неизвесност и вознемиреност и фактот што нејзините стапала не допираа до земјата, ми ја дадоа идејата за овој филм.