Како да одгледате син: 7 вистини кои мајките на момчиња мора да ги знаат

Како да се изгледа правилно син? Еве ја вистината кажана од психотерапевт кој одгледал три сина, а која секоја мајка на момче треба да ги знае. Воспитувањето момчиња е различно од воспитувањето девојчиња. Аби Родман е психотерапевт и мајка на три сина. Автор е и на книги и во една од нив го опишала своето искуство со одгледување синови.

„Имам три сина и немам ќерки. Кога момчињата беа помлади, луѓето често ме прашуваа дали сакам да се обидам да добијам девојка. Ме полудуваше. Некои останаа зачудени кога им кажав дека немам намера повеќе да се пораѓам. Коментарите беа различни, понекогаш молчев, понекогаш агресивно се бранев“, вели Аби.

Со текот на годините, таа ги запознала сите убавини на одгледувањето синови и носи седум работи што мајката на секое момче треба да ги знае
Ти си нивната прва љубов
Ќе се заљубиш во твоите синови и тие ќе се заљубат во тебе, во најздрава можна смисла. Мојата сестра, која е девојка, беше љубоморна кога моите момци носат цвеќиња или ме чешлаат. Тие учат како да ги сакаат жените и како да бидат сакани.

Вие сте нивниот прототип на жена
Дали ги научивте на почит и љубезност? Никогаш не е доцна да им покажете дека сакате да се однесуваат убаво со вас. Момчињата кои имаат силни мајки со висока самодоверба ќе бараат слични партнерки во иднина.

Ќе се покаете
Многу викам. Не е голема разликата во годините меѓу моите синови. Тие имаа многу енергија, а јас имав малку трпение. Посакувам да бев посмирена и помалку да викам.

Можеби размислувате за ќерка
Како би изгледала таа? Како би се однесувала? Тревата е секогаш зелена од другата страна, нели? Може да има моменти кога ќе видите мало девојче и ќе помислите дека можеби ако сте имале и вие ќе било многу поубаво. Не грижете се, тоа чувство брзо поминува.

Нема да доживеете женски драми
Благодарен сум што не морам да се справувам со драми што воспитуваат ќерка. Солзи, промени во расположението и се што мајките на момчето успеваат да избегнат. И момчињата имаат проблеми во тинејџерските години, но тие се многу помали и поблаги од проблемите на девојчињата.

Тие се некако побезбедни
Мојот 20-годишен син отиде со автостоп во градот, дали мислиш дека би ја пуштил ќерката да оди сама со странец во градот? Секако, момците имаат други проблеми и исто така можат да станат жртви на некого, но помала е веројатноста да ги нападнат или сексуално да ги вознемируваат. Се разбира, сè уште се грижам за моите момчиња.

Прифатете го предизвикот
Тешко е да се подигне добар човек кој е чесен и фер. Тој мора да биде нежен, љубезен и мора да знае да ги почитува жените и децата. Доколку како мајка се прашувате како да воспитате син, се надеваме дека споменатите совети ќе ви бидат од голема корист.