Како да препознаете аутизам кај дете? Овие симптоми се показатели дека нешто не е во ред

Оштетување на комуникацијата значи мешање во употребата на вербална комуникација. Најчесто, прво се забележува дека детето има доцнење во развојот на говорот или целосно отсуство на говор, каде што нема потреба да се замени со некои алтернативни начини на комуникација, како што се мимики и гестови. Може да се забележи и дека детето никогаш не иницира разговор или не знае да води разговор; потоа да користите говор што вие и околината не го разбирате; како и отсуството на имитација (на пример, 3-годишно девојче треба да може да ја имитира мајка си додека готви, да пегла и да го капи своето бебе (кукле).

Доколку се развие говор кај дете со аутизам, тоа не го користи во функција на социјална комуникација. Аутистите имаат потешкотии или воопшто не ги разбираат изразите на лицето и бојата на гласот; повторете го она што вие или друго лице го кажавте без да го разберете значењето на содржината што ја повторува; тие зборуваат за себе во трето лице; децата можат да повторуваат реченици од цртани филмови. Имаат необичен акцент, интонација и многу често побрзо или побавно темпо на говор од нормалното.

Именките може да преовладуваат во говорот. Важно е да се знае дека говорот може да биде бесмислен. Често, говорот на детето може да се однесува само на задоволување на нивните потреби. Лицата со аутизам, за жал, не ја разбираат шегата. Оштетувањето во социјалната интеракција пред се подразбира потешкотии во примената на невербалното однесување. Пред се, треба да се внимава дали има контакт со очи и некаков израз на лицето или гест што би укажал дека детето ја поддржува социјалната интеракција. Следно, обрнете внимание на тоа дали детето се дружи со своите врсници и дали може да воспостави контакт само со нив.

Дали има емпатија кај детето (дали знае да сподели туѓа среќа на пример). Децата со аутизам обично ги третираат луѓето како предмети Ако одите кај некого со дете, внимавајте дали детето забележува луѓе или само предмети. Често се случува детето, доколку е во непознат простор, без никакво двоумење да им пријде на предметите што го интересираат, без да реагира на предупредувањата на родителите дека не смее. Децата со аутизам ретко или никогаш не покажуваат со прст кон она што го сакаат, туку ве фаќаат за рака и ве водат до саканиот предмет.

Тие не одговараат на името и се однесуваат како да не ве слушаат. Карактеристично е и тоа што децата со аутизам сакаат рутина и бурно реагираат на промените. Тие не бараат утеха, ниту ја обезбедуваат, но тоа не исклучува дека нема да се галат со родителите и другите, блиски, луѓе. Ограничените повторувачки и стереотипни обрасци на однесување, интереси и активности подразбираат ограничена област на интерес и преокупација со одреден интерес или тема; стереотипни и повторувачки дејства, како што се шлакање со раце, удирање со прсти, лулка, вртење, одење по прсти, удирање по предмети, мафтање со раце, танцување и одење во круг; скокање и потскокнување; плескање со раце; преместување на предмети од едно до друго место, отворање и затворање врати, испуштање вода во тоалетна чинија; постојано носејќи книги со себе, прелистувајќи; преокупираност и ентузијазам за делови од предмети, најчесто тркала.

Детето нема да ја користи играчката за вистинската намена, на пример, ќе си игра со тркалата на автомобилот, а не да ги користи како средство за туркање на автомобилот. Недостига имагинација, не е развиена имагинативната игра. Ќе забележите, можеби, дека тие постојано ги повторуваат истите игри, особено оние базирани на цртани филмови што сакаат да ги гледаат. Децата со аутизам имаат невообичаени реакции на сензорна стимулација.

Доколку ги забележите повеќето од овие симптоми кај вашето дете, треба да го контактирате вашиот педијатар кој ќе ве упати на стручен тим составен од психијатар, психолог, логопатолог и логопед.