КАКО Е НАПРАВЕНО ПРВОТО СЕЛФИ ВО СВЕТОТ: Денес е секојдневие, но пред 200 години било револуција

Селфито не е од вчера, а првото е направено пред речиси двесте години, кога човек по име Роберт Корнелиус во 1839 година ја свртел камерата кон себе и го направил почетниот чекор. Има се повеќе студии кои предупредуваат дека поминуваме премногу време зјапајќи во паметните телефони – преплавени сме од нереални перформанси на животот, па од нас се очекува брзо да се организираме и да станеме најдобрата верзија од себе – совршено лице, совршен струк, совршена тежина , совршен појадок, совршен дом.

Тоа резултираше со таканаречената „селфи култура“, а со тоа се зголеми и бројот на разни нарушувања, пред се оние поврзани со исхраната и искуството на сопственото тело. Сè не започна вчера – кон крајот на 1980-тите се појави идејата дека решението за сите проблеми лежи во верувањето дека сме единствени и совршени токму такви какви што сме, па затоа се вложени големи суми пари во истражување на довербата – поединци имаат ветено дека ќе напредува што е можно поскоро да ја зголеми количината на самодоверба.

Повеќе од триесет години подоцна, резултатот е нешто поразличен од очекуваниот, па неколку генерации веќе пораснаа во средини каде што беа целосно заштитени од неуспех, бидејќи се сметаше дека тоа е најдобриот начин за градење самодоверба. Оние кои често објавуваат селфи фотографии на своите социјални мрежи, сепак се доживуваат себеси како осамени отколку полни со самодоверба, а тоа го потврдуваат и истражувањата кои се занимаваат со оваа појава.

Некои веќе зборуваат за „селфитис“, и за тоа дека опсесивно правење вакви фотографии и објавување на социјалните мрежи може да биде знак за ментална болест. Во една студија од 2017 година, нарушувањето беше опишано како потреба да се претекнуваат и споделуваат сопствените фотографии, со цел оние кои го прават тоа да ја подобрат самодовербата, расположението и да ја задоволат потребата за социјален натпревар и конформизам.

Сепак, селфито не е од вчера, а првото е направено пред речиси двесте години, кога еден човек по име Роберт Корнелиус во 1839 година ја свртел камерата кон себе и го направил почетниот чекор. Оваа снимка бараше многу повеќе напор од оние што ги знаеме денес, бидејќи е направена со техниката дагеротип – сликата била добиена на бакарна плоча која била ставена во дрвена кутија, а потоа била изложена на пареа на жива додека не стане видлива. Значи, комплициран процес.

Корнелиус мораше да стои пред камерата околу 15 минути за да го направи она што денес го нарекуваме селфи фотографија. Неговиот фото-портрет се чува во библиотеката на Конгресот.