Како се ослободив од анксиозноста по 40 години маки

Овој пост доаѓа од личност која се бори со анксиозност откако знае за себе. Ова не е личност која никогаш не била во тешката прегратка на паниката и сите негативни последици што таа ги носи, туку сака да им каже на другите како да живеат живот без стрес. Не. Овој пост доаѓа од личност која се борела со страв, анксиозност, грижи и депресија цели 40 години, од кои последните 10 биле најтешки.

Оваа личност толку се навикна на своите чувства што мислеше дека е токму тоа и ги прифати тие чувства како свој крст во животот. Таа се нарекуваше повлечено, срамежливо, срамежливо и друго симпатично име за да се смее на она што всушност беше ирационалниот мисловен живот што ја контролираше, што ја натера да се оддалечи од какви било социјални ситуации, да се дружи со групи луѓе и да биде личност. она што таа го знаеше во длабочина може да биде. Нејзината вознемиреност ја контролираше. Се додека еден ден не биде.

Јас сум таа личност. Претпоставував дека секогаш ќе се справувам со анксиозноста. Бев вознемирен за некои ситници. Понекогаш е како да се чувствувате како нешто да сте заборавиле Дали ги зедов клучевите? Дали го исклучив шпоретот? Наскоро ќе сфатам дека ништо не сум заборавил.

Барем јас не мислам така. ( Забрзано чукање на срцето ) Начинот на кој работеше мојот мозок ми кажа дека сум направил нешто погрешно, дека луѓето се лути на мене, дека не ме сакаат. Ако луѓето шепотат, се прашував дали се работи за мене. Логично, знаев дека не е. Но, мојата вознемиреност ми шепна поинаку.

Тоа е како оној сон кога се наоѓате голи на сцената пред вашите врсници. Но, тоа не е сон. Тоа е секој ден. Бев вознемирена за проблемите кои не постоеја. Проблеми кои не беа ни проблеми. Проблеми што сама си ги создадов. Бев многу загрижена за финансиите. Што ако ја изгубам работата? Што ако мојата картичка е одбиена? Што ако доцна ја платам сметката? Ако позајмам уште повеќе? Ако мојата кредитна способност се намали? Воздивнете. И така натаму и така натаму…

Се сеќавам на времето во Флорида кога првпат решив да станам патувачка медицинска сестра. Додека се возевме низ Бирмингем, ме зафати вознемиреност. Бев во паника додека се возевме низ градот. Каков мирис е тој? За жал, нашата нова кола ќе се расипе !! Што правиме тогаш?? Тоа е многу лош пат. Продадовме сè, што ако испаднат ситниците што ги спакувавме во автомобилот?

Анксиозноста е исцрпувачка
За жал, не можам… Беше исцрпувачки. Анксиозноста е исцрпувачка. Се изморив да се заморувам. Ќе слушнете различни начини за надминување на анксиозноста. Слушнав дека вежбата е добра. Па, не помогна. Затоа, пробав други методи за кои имав слушнато, но дури и моќта на позитивното и веселото размислување не можеше да ја намали мојата анксиозност. Мислам, беше толку нелогично што ниедно логично размислување не можеше да помогне.

Секогаш слушате дека „треба сето тоа да му го предадете на Бога“, но што воопшто значи тоа ?!
Нема апликација за предавање, знаете на што мислам? И претпоставувам дека тоа беше мојот проблем. Пробав се што можев да не бидам вознемирен. Мислам, никој не сака анксиозност. Сакав да се ослободам од неа, но не бев сигурен што треба да направам. се молев. Боже, се молев. Но, сè уште имав проблеми со анксиозноста. Можеби требаше да се молам уште повеќе?!

Пред една година еднаш засекогаш се ослободив од анксиозноста Утрово прочитав цитат кој прилично убаво опишува како се ослободив од анксиозноста еднаш засекогаш, пред околу една година. Јован 8: 31-32: „Тогаш Исус им рече на Евреите што поверуваа во него: „Ако останете во мојата реч, тогаш сте навистина мои ученици“.

Интересна работа за зборот „остани“. Тоа не е нешто што го правиш, тоа е нешто што си. Читајќи, медитирајќи за Светото писмо, читајќи фантастични христијански книги и истражување, дојдов до место каде што навистина, и повторувам, вистински верував во она што е во Библијата – дека јас сум во Него и Тој е во мене.

Гледате, она со анксиозноста е што не можете да ја контролирате. Како да поправите нешто што не можете да го контролирате? Неможеш. Но, Исус можеше. Можам да правам сè преку Него. Тој е во мене и јас сум во Него. Затоа, ако Исус ја гледа мојата вознемиреност како лага и ако може целосно да ја уништи, зарем не е логично да се заклучи дека можам и јас? Затоа што не сум само јас, туку Тој.

Почнав да се гледам себеси како да седам со Исус на небото. Се фокусирав на работи кои не се од овој свет. Не се грижите толку многу за состојбата на вашата сметка кога ќе сфатите дека парите не се сè. Можете да престанете да се грижите за финансиите кога навистина верувате дека Исус ќе се грижи за вас. Никогаш не давав редовно во црквата затоа што мислев дека не можам да си го дозволам тоа, но толку изјавував дека Бог не може да се грижи за моите потреби кога ниту јас не можам. Така, ја следев мојата вера давајќи секоја недела. Гледав повеќе пари отколку што дадов, бидејќи ми излегуваат од сметката, и тоа не ми предизвика никаква вознемиреност. Го сметав за инвестиција.

Престанав да се грижам за здравствените проблеми што би можеле да ме снајдат мене или моите деца и се фокусирав на Бог како мој спасител. Не велам дека престанав да се грижам за мојот слепоочница, но престанав да се плашам од болести. Цветовите на ливадата не беа вознемирени, па зошто јас?

Што е најлошото што може да ми се случи? Дали тоа ќе влијае на мене во вечноста? Ако одговорот беше „не“, тогаш престанав да се грижам за тоа.