Како таткото ги превоспита разгалените и лути тинејџерки за два дена: Секој дел – според законот!

Не можев да поднесам да не го прашувам како тој смирено го толерира дрското однесување на неговите ќерки и како смета дека може да се справи со нив. Мојот пријател ја изгуби сопругата рано и стана самохран татко на две девојчиња. Тие беа добри деца, сè додека не влегоа во пубертет. Тогаш тие станаа вообразени, бараа се што е можно од нивниот татко и тие не дадоа ништо за возврат.

Тие бараа скапа облека, луксузни телефони, сè што сака секој тинејџер. Можеше да им го обезбеди тоа, но во еден момент однесувањето на девојките го натера да им одземе сè.

Бевме кај нив на вечера и мојот пријател ја спремаше вечерата, но тој немаше време да ги мие садовите и да ја исчисти куќата. Потоа ги праша своите ќерки: Девојки, сè е во хаос, можете ли да исчистите малку? И вашите соби се хаос. Зошто ни наредуваш? Немаш право да нè присилуваш да го правиме она што не сакаме да го правиме, законот вели дека ние одлучуваме сами – рекоа тие, исполнети со себе, скоро едногласно и влегоа во собата, трескајќи ја вратата.

Таткото само неколку моменти гледаше во на нивната врата, а потоа се врати да разговара со нас. Искрено, многу ми беше жал, се лутев од бес и помислив што ќе биде најдобрата казна за девојките, јас да сум нивниот родител. Го гледав мојот пријател и се чинеше како тој целосно да заборавил што се случило. Седевме со него уште неколку часа, а девојките никогаш повеќе не излегоа од собата. Му понудив да ги мијам садовите, но тој учтиво одби и рече дека нема потреба.

По неколку дена, пиевме кафе и не можев да поднесам а да не го прашам како мирно го толерира дрското однесување на неговата ќерка и како смета дека може да се справи со нив. Тој се смееше и рече: За два дена тие беа целосно променети. Сега куќата е цакум пакум, и тие почнаа да готват по нешто. Прашав како, искрено и воопшто не верувајќи дека е вистина. Тој одговори:

Таа ноќ чекав да заспијат, потоа влегов во собата, им ги зедов лаптопите и мобилните телефони, новите патики, јакни и торби, ги спакував во торба и ги скрив во багажникот на автомобилот. Садовите и нередот во куќата ги оставив во уште полошо издание од како кога бевте на вечера. Оставив порака со парче хартија за една од моите ќерки:

Според законот, не мора да имате лаптоп. Ако треба да студирате, одете во училишната библиотека. Според законот, не мора да имате модерен телефон, не мора да имате телефон воопшто. Според законот, морам да ве облечам и обујам, но не и најскапо. Пронајдете каде сте ги фрлиле старите јакни и патики, знам дека сè е готово. Не ми е гајле дали е модерно. Тој те сака и те сака, тато, по закон “.

Сега јас зјапав во него како што тој гледаше во вратата пред некоја вечер. Понатаму, тој ми објасни дека тој ден за прв пат дошол од работа во уредна куќа, ги нашол креветите затегнати, работите се испеглани, сè беше цакум пакум.

Тој е свесен дека тие го сториле тоа за да им ги врати телефоните, компјутерите и облеката, но тој навистина се грижи. Тој верува дека ја научиле лекцијата дека ако сакате да добиете нешто, мора и да дадете нешто.

Што би рекол: Според законот.