Католичкиот бискуп рекол дека „Дедо Мраз не постои“ и доживеал напади од сите страни


Католичката црква им се извини на родителите откако бискуп во Сицилија на миса полна со деца рече дека „Дедо Мраз не постои“ и дека модерниот Дедо Мраз го измислила компанијата Кока-Кола. Додека епископот Антонио Стаљано ги вознемируваше младите верници велејќи дека Дедо Мраз не постои, дон Алесандро Паолино од епархијата Ното се извини во име на епископот и изрази жалење за изјавата „која предизвика разочарување кај децата“.

„Црвената боја на палтото му ја избра Кока-Кола за рекламни цели“, рече бискупот, тврдејќи дека намерно го избрале ликот на здрав и розов Дедо Мраз за да се прикажат како симбол на здрави вредности. Овие зборови бискупот ги кажал за време на фестивалот кој традиционално се одржува на Сицилија, кој завршува со симболична реконструкција на доаѓањето на Свети Никола во Ното на коњ.

На овие церемонии најчесто присуствуваат многумина, а родителите на социјалните мрежи го изразија своето незадоволство поради изјавата на владиката. Некои го обвинија за лицемерие затоа што „го уби Дедо Мраз, а во исто време зборуваше за“ синот на Богородица и Светиот Дух како одат по вода“. Некои родители го споредија бискупот со Гринч, зелено чудовиште од анимирани филмови и книги за деца, кое сака да го „украде“ Божиќ.

Меѓутоа, бискупот Стаљано не сакаше да ги повлече своите зборови. Тој рече дека сака децата да го заборават приказот на Дедо Мраз на Кока-Кола и да се свртат кон вистинското историско потекло на Божиќ. Неговата проповед е, како што рече, „начин да се ослободиме од популарната теологија и да го вратиме вистинското значење на христијанската традиција на Божиќ“.

Свети Никола, кој живеел во денешна Турција во третиот век, инспирирал некои од традициите поврзани со Дедо Мраз денес. Легендата вели дека тој фрлал монети во прозорците на сиромашните семејства и анонимно им делел храна на гладните.

Во различни култури, Дедо Мраз беше прикажан во различни парчиња облека додека Кока-Кола во 1930-тите не ја популаризираше неговата црвено-бела облека и изглед денес.