Кинеско село заработува милиони долари со продажба на речни камења!

Малото село Хеџиаба, неговите жители продаваат речни камења и заработуваат милиони долари од таа продажба! Како што некои го нарекуваат „камено село“ лоцирано на бреговите на реката Јангце, во провинцијата Сечуан, стана познато како еден од главните кинески добавувачи на украсни камења … Се наоѓа на идилична локација, веднаш до најголемата кинеска река, Јангце и опкружено со зелени, пошумени планини, селото Хеџиаба добива пристоен број туристи секоја година, но туризмот не е најпрофитабилниот локален бизнис.

Овој наслов се однесува на собирање и продажба на украсни речни камења; не малите што се вклопуваат во вашиот џеб како магични магии, туку тешките камења што ентузијастите ширум Кина плаќаат добро за да ги додадат во своите колекции. Се проценува дека селото Хеџиаба генерира околу 20 милиони јуани (или околу 3,08 милиони долари) годишно од продажба на камења од овој речиси неисцрпен природен ресурс!

Од февруари до април, кога реката Јангце влегува во сувата сезона, може да се видат стотици селани како одат по бреговите на реката во потрага по прекрасни, мазни камења. Има повеќе од 3.000 хектари плажа од камена река камен што се протега речиси 10 километри долж брегот, па има доволно камен за посета. Но, да се најде највредното не е многу лесно.

Она што ги прави камењата на реката Хеџиаба толку популарни меѓу колекционерите се интересните обрасци (линии, обрасци, пукнатини) што некои од нив ги карактеризираат. Некои од речните камења од ова „рурално село“ ја започнуваат пареидолијата на гледачот, други имаат речиси геометриски обрасци, а третиот е едноставно убав за гледање. Поентата е дека не вреди да се продаваат сите речни камења, а работата на локалните „камени квасец“ е да ги изберат оние што ќе донесат најмногу пари.

Камени сита – обично се мажи постари од 30 години кои собираа и продаваа речни камења веќе некое време, за да имаат добра идеја за тоа што бара пазарот. Тие го избираат најдоброто од толпата собрана од локалното население, ги чистат, понекогаш ги поставуваат на сопствени дрвени полици, а потоа ги продаваат на заинтересираните странци, чувајќи го процентот од цената како провизија.

Се вели дека луѓето од селото Хеџиаба знаеле за убавината на нивните речни камења неколку децении, а некои дури и ги донеле во своите домови како украс. Но, бизнисот со собирање камења и нивно продавање со профит се развил од 2003 година, кога двојка во градот Ниутан, наводно, видела некои од овие прекрасни камења, ги однела дома и ги продала на пазарот за прилично висока цена.

Некои од највредните камења на реката Хеџиаба можат да се продадат за илјадници, дури и десетици илјади јуани. Еден камен, наводно, се продал за огромни 100.000 јуани (15.400 американски долари). Кинеските медиуми неодамна објавија за необична работа, велејќи дека многу локални жители живеат од продавницата, а некои стануваат многу богати благодарение на тоа.Секоја година нови речни камења течат по реката Јангце од висорамнината Кингхај-Тибет и се мијат на плажите во близина на селото Хеџиаба, и секој февруари локалните жители се враќаат со милиони камења .

Интересно е што „каменото село“ Хеџиаба е далеку од единственото село на брегот на реката Јангце.Предноста е што ова место веќе изгради репутација, со необични „шарени“ камења Хеџиаба кои постигнуваат премија цена во споредба со на други украсни речни камења.