Кога го погледна отпечатокот на сметката, не можеше да им верува на своите очи

Вработените во ресторан во Њу Хемпшир, Stumble Inn Bar and Grill добија животно изненадување кога клиент оставил бакшиш од незамисливи 16.000 долари. Она што започна во обично саботно попладне се претвори во прекрасен доказ за љубезноста на еден човек. Анонимен муштерија дошол на многу скромен оброк – само неколку виршли и пијалоци. Откако завршил со оброкот, келнерката му дала банкнота од 37 долари. Она што се случи потоа се покажа како исклучително голем благослов!

Келнерката не можеше да им поверува на своите очи
Откако ја платил сметката, човекот се пошегувал и рекол: „Не трошете се на исто место.“ На келнерката и требаа неколку минути да сфати што сакал да каже човекот. Но, кога го погледна отпечатокот на сметката, не можеше да им верува на своите очи. „Кога погледна надолу, беше целосно шокирана“, објасни Мајк Зарела, сопственикот на ресторанот, „Не можеше да поверува, беше сосема лудо“.

Во собата за бакшиш, дарежлив странец напишал неверојатно голема сума – 16.000 долари. И тој прекрасен гест имаше големо влијание врз целиот персонал во ресторанот. „Ова беше многу тешка година за нас“, објасни келнерката Мишел Мекаден. „Почнав повторно да верувам во луѓето по толку добро дело.

Сопственикот на ресторанот дури се загрижил дека човекот направил грешка во пишувањето. Чекаше да види дали обвинението ќе биде прифатено пред да ја сподели работата на овој странец со светот. Сите вработени им служат на сите гости како тим Од тој ден, човекот редовно доаѓал на ручек во ресторанот и му давал шанса на Мајк да го праша за бакшишот.

Отидов кај него, му се заблагодарив и му реков: „Дали си сигурен? „Малку сме засрамени со оваа сума“, се сеќава Мајк. Во Stumble Inn Bar and Grill, бакшишот не оди на одредена личност бидејќи клиентите немаат одреден келнер или келнерка. Сите вработени им служат на сите гости како тим. Затоа сите ги собираат своите совети на крајот од смената и ги делат подеднакво.

Мајк не извадил ниту еден долар од бакшишот од 16.000 долари. Таа сума ја оставил за 8-те келнери / келнери кои работеле во тоа време. „Тие заслужуваат над 100%, навистина“, рече Мајк. Но, вработените не ги оставија тие пари сами на себе. Тие решиле да ги поделат парите и со готвачите и со другиот персонал во кујната.

Тие одлучија заедно“, гордо рече Мајк. На прашањето од анонимен маж што го поттикнало да остави толку голем бакшиш, тој со радост одговорил:

„Тој рече дека сите работиме многу напорно и знае дека може да ни биде тешко и дека сака да направи нешто убаво“, рече Мишел.