Кога на некој ќе му умри таткото или мајката – Овие работи никогаш не смеете да му ги кажите

Во овие тешки моменти најчесто можете да ги навредите блиските луѓе. Затоа внимателно избирајте ги зборовите Кога блогерката Ејвори Ведерфорд го изгубила својот татко, таа почнала да добива различни изрази на сочувство – од смешни до навредливи. Потоа решила да состави листа на фрази кои никогаш не треба да ги кажувате на личност која изгубила некој близок: „Дали бевте блиски? Што можете да одговорите на ова прашање? Или кажете „да“, па тоа е многу тажно, или „не“ што може да биде уште потажно и поболно.

Тагата со себе носи многу сложени чувства. Ако вашиот пријател имал мал контакт со таткото или мајката што ги изгубил, тоа може само да ја влоши неговата болка. Не е важно дали разговарал со таа личност секој ден или еднаш годишно, главната работа е да ја поддржите, се друго е помалку важно.

“Се се случува со причина” По смртта на татко ми, еден мој пријател направи фотографија на која пишува „Сè се случува со причина“ и ја објави на мојот Фејсбук профил. Веројатно сакаше да ме инспирира, но веднаш го избришав од моите пријатели. Далеку од тоа дека смртта на татко ми била за повисока цел, па дури и да произлезе нешто добро од разни трагични настани, тие не смеат да се мешаат со позитивните работи кои „условувале“

„Добро се држиш“ Можеби твојот пријател изгледа добро, но не знаеш што се случува во неговото срце, душа… Дали некој е добар или дали изгледа добро на погребот на блиска личност, само не треба да коментираш

„Господ секогаш ни испраќа онолку колку што можеме да поднесеме“ Уште една неточна и крајно бескорисна изјава. Многу луѓе доживуваат многу потешки ситуации отколку што можат да се справат. Не сме создадени да ги тестираме границите на болката. Ако видиме дека пријателот страда поради смртта, единствена утеха е да му подадеме рака – зборови не се потребни.

„Ако ви треба нешто – известете ме“ Тешко е да се побара помош. Ако можете веднаш да помогнете, не чекајте личноста да ве праша. Еве што можете да направите за некој чиј татко или мајка умреле: Можете да го посетите и да донесете чај, свежо сварено, топла супа, шал, списанија…

Можете да го прегрнете цврсто и да молчите. Можете да понесете кутија со чоколади и разгледница потпишана од сите колеги од компанијата кои ја поттикнуваат таа личност да истрае и покрај тагата.

Можете да ја посетите мајката / татото на таа личност и да пиете кафе со неа. Болката не умира по еден месец, по една година… Болката од губење на родител останува засекогаш, но убавиот гест може да направи човекот да се чувствува поудобно.