КОГА СИ ШЕИК, РАЗВОДОТ Е СКАП: Владетелот на Дубаи мора да плати 733 милиони долари на поранешната сопруга и децата (ФОТО)

Владетелот на Дубаи, шеикот Мохамед бин Рашид ал Мактум (72) треба да плати повеќе од 554 милиони фунти (733 милиони американски долари) според одлуката на судот во Лондон за склучување на тужба за старателство над неговите две деца. Принцезата Хају бинт ал-Хусеин, полусестра на јорданскиот крал Абдула и нивните две деца, поради можните терористи и „високиот ризик“ што им го претставува самиот шеик.

Ова вклучува флота од оклопни возила што ќе се менуваат на неколку години. Судијата му нареди на Мухамед да плати еднократни 251,5 милиони фунти во текот на три месеци за одржување на нејзините имоти во Британија, како компензација за пари за накит и коњи за трка што ги продавала и за нејзините идни трошоци за осигурување. , тој треба да плати три милиони фунти за образованието на Џалила (14) и Зајед (9) и 9,6 милиони фунти, кои ги должи за тоа.

Тој, исто така, мора да плаќа 11,2 милиони фунти годишно за да ги издржува децата и да ги осигура кога ќе пораснат. Вкупната сума, сепак, е значително помала од 1,4 милијарди фунти што првично ги побара принцезата. „Јас навистина сакам да бидам слободна и сакам тие да бидат слободни“, изјави 47-годишната Хаја пред судот за приватност.

Спогодбата е нова епизода што започна кога принцезата побегна во Британија во април 2019 година, плашејќи се за својата безбедност откако започна љубовна врска со нејзиниот телохранител и еден месец откако поднесе барање за развод.

Судот во Лондон подоцна истата година потврди дека Мухамед и се заканувал и заплашувал и дека исто така ги киднапирал и малтретирал неговите две ќерки од друг брак. Хаја не побара отштета за развод, иако можеше да бара милијарди како поранешна сопруга на еден од најбогатите луѓе во светот.