Кога ќе неможам целосно да се грижам самиот за себеси однесете ме во домот за стари лица – Со оваа реченица старите луѓе сакаат да постигнат само едно

Оваа реченица ја слушам од сите страни и е знак за најголемиот пораз Во какво време живееме?! Од сите страни ги слушаме нашите постари како велат: „Не сакам да им бидам товар на децата. Им реков, штом станам толку слаб што не можам да се грижам за себе – однесете ме во дом!“
Можеби опцијата за старечки дом е природно решение во Америка, но овде значи предавање (со исклучок на оние кои имаат големи приходи и плаќаат за скапа и приватна нега).

Во Македонија децата ги испраќаат своите родители во старечки дом само ако постарите се толку болни што не можат да ги остават сами дома ниту неколку часа. „Немам друг избор! Не можев да ја оставам сама дома, се плашам да не се запали и себе си и станот, ќе умре сама – додека јас сум на работа“, е реченица која често се кажува кај нас.

Сепак, старите лица во Македонија се поканети во домот за стари лица поради една причина: да ја проверат нивната љубов. Ако децата почнат да се бунтуваат, категорично отфрлајќи го домот за стари лица како опција за нивните родители – старите се смируваат. Но, ако децата само ги кренат рамениците, старешините тајно се молат Бог да им даде брза и лесна смрт.

Во Азија старите луѓе се сметаат за ангели чувари на куќата во која живеат. Извор на мудрост. Меѓу нив постои изрека: „Никогаш нема мир во куќа каде што нема старец“. И никогаш не би помислиле да ги иселат постарите од дома, бидејќи за нив тоа е како да се сечат корени на дрво.
Возрасните се однесуваат кон своите родители со исклучително внимание и љубов, бидејќи со овој пример ги учат своите деца како да се однесуваат со нив кога ќе остареат.

Како дојдовме до точка староста да ја поистоветуваме со слабост и сиромаштија?! Товар за семејството, тешкотија? Има една изрека на Кавказ: Кој ги почитува своите предци, ја возвишува својата чест!

Затоа – бидете внимателни! Погледнете ги вашите родители, бидејќи тоа ќе бидете вие ​​за 30 години. Обратете им се само како што би сакале вашите деца да ви се обраќаат вам