Кои биле најбогатите луѓе во Југославија на крајот на осумдесеттите? На списокот нема политичари

На крајот на осумдесеттите, југословенското списание ТОП ги објави имињата на најбогатите жители на Југославија во 1988 година. Интересно е што на списокот нема ниту еден политичар, а наведуваат дека со оваа презентација само се потврдила претходната состојба во Југославија.

Во февруари 1989 година, Даночната управа презентираше прелиминарна листа на најбогати граѓани од претходната година, покажувајќи дека најголеми приходи пријавиле приватни ресторани, пејачи, композитори на народна музика, комерцијални патници, претставници на странски компании, фудбалери, парични казни. уметници, новинари и универзитетски професори.

Интересно е што на оваа листа немаше политичар. Вреди да се нагласи дека даночната основа не била еднаква за цела Југославија и се пресметувала според оваа формула: просечен приход три пати, пишува Југопапир.

Во Белград најголема заработка забележал пејач на народна музика (142 милиони динари), во Загреб претставник за продажба (61 милион динари), а во Љубљана академски скулптор (28 милиони динари). За Сараево нема податоци, а рекордот го поставил приватен ресторан од Скопје, кој во текот на 1988 година заработил 171 милион динари.

Од објавувањето на овие податоци поминаа нешто повеќе од 30 години, а системот што владееше тогаш е многу променет – така што сега најголемата заработка ја прават политичарите, додека, на пример, често музичарите, рестораните, новинарите и уметниците јавно зборуваат за многу скромни примања.