Колку заработува една калуѓерка? Исповедта на поранешна калуѓерка го шокираше светот, ја тужеше државата, а штетата што ја бараше беше огромна.

Сестрата Паулина е многу активна и популарна на TikTok. Нејзината сметка ја следат речиси 76 илјади луѓе, а видеото во кое калуѓерката зборува за пари и заработка веќе е прикажано над 76 илјади пати. Луѓето се прашуваа дали калуѓерките имаат некаков приход? Немаме наши пари. Сестра Паула објасни дека калуѓерките кои работат и земаат плата ја префрлаат целата плата на надзорникот кој се занимава со финансии.

Ако добиеме пари, надоместок за работа, се оди кај претпоставената сестра, а ако ни треба нешто, одиме кај неа, се јавуваме и ги земаме парите. Тука нема голем проблем – рекла калуѓерката. Колку заработуваат калуѓерките?

@s.paula.csc #odpowiedź na @paulina__998 #pytanie #odpowiedź #viral #dc #dlaciebie #fypage #funny #fyp ♬ dźwięk oryginalny – s. Paula


Според веб-страницата superbiz.se.pl, медицинските сестри трчаат да стигнат до сите, меѓу другото, речиси 400 градинки, 115 основни, средни и специјални училишта, 64 установи за згрижување и образование (вклучувајќи сиропиталишта), 29 старечки домови и 47 центри.

Калуѓерките, исто така, имаат 500 веб-страници и околу 400 страници/сметки на Facebook и Twitter. Иако работат, ретко имаат договор за вработување. Но, во многу случаи, калуѓерките се третираат како евтина работна сила, заработувајќи најнизок национален просек за својата работа.

Тажно е што калуѓерките немаат ништо на своја сметка, а поповите кршат скапи автомобили – рече таа. Корисниците на TikTok беа изненадени што калуѓерките не можеа да ги искористат парите што ги заработија. „Што ако сестрата сака нешто слатко? Дали ќе ги добие парите? праша еден.

Калуѓерката одговорила дека во манастирот обично има нешто слатко. А ако, на пример, сестра сака да јаде закуската во Мекдоналдс или некоја друга брза храна од овој тип, таа исто така нема проблем да добие готовина? – додаде уште едно лице. „Ова е сомнително прашање“, одговори сестра Паулина.

Одвратно е од некого да бараш пари, дури и за глупави хигиенски влошки… – коментираат други. За разлика од свештениците, кои заработуваат многу, бидејќи нивната плата се состои од: придонеси од послужавник, пари за крштевки, погреби или свадби, калуѓерките малку заработуваат, а се што ќе заработат им предаваат.

Марта Абрамовиќ, авторката на книгата „Калуѓерките си заминуваат тивко“, напиша дека „на сестрите не им е дозволено да имаат никаква стока, свои пари“. Мора да барате сè – долна облека, прошетка, дозвола да читате книга“.

Ја тужеше државата
Според monei.pl, калуѓерките во Полска веќе 20 години се борат за договори за работа и нормални пензии. Поранешната калуѓерка Малгоржата Ниџиелска прва во Полска поднесе тужба. Таа побарала 82.000 од Францисканците. PLN надоместок (околу 2.000.000 динари), бидејќи 13 години готвела оброци за над 120 луѓе од 8:30 до дури 22, што и го нарушило здравјето.

Повеќето активни монахињи по 40 години работа добиваат најниска пензија која во целост и се исплаќа на игуманијата. Свештениците кои имаат 75 години, покрај стандардната пензија од ЗУС, добиваат и пари од Црковниот фонд.

@s.paula.csc Muszę poczekac na kolejny raz 😃#gietrzwałd #schrek #jaramniewiara #wiaramniejara #funny #dc #dlaciebie #viral #foryou ♬ dźwięk oryginalny – oxwikixo