Сите ги сакаме нашите мајки. Таа беше нашата прва љубов и првата личност што навистина не сакаше од моментот кога се појавивме на овој свет. Таа беше единствената што ги знаеше нашите тајни, нашите стравови и она што не прави среќни, и ретко кој ќе не сака толку силно и искрено како таа.

Но, штом ќе поминат тинејџерските години, со нови деловни обврски и ново општество, го напуштаме родителскиот дом и наоѓаме се помалку време за нашата мајка. Сепак, сигурно понекогаш се будите среде ноќ, поради некој кошмар, а потоа се сеќавате на мајкави која се грижеше и секогаш беше покрај вас во такви моменти.

Времето поминато со својата мајка и го продолжува животот. И понекогаш, во некои специјални прилики, дури и го посетувате. Иако не ви е толку важно, една студија покажа дека вашите посетина мајка ви и значат толку многу што буквално и го продолжуваат животот.

Тоа истражување го објави Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско. На него присуствуваа 1.600 возрасни лица на возраст од околу 71 година. Беше земена предвид нивната материјална состојба, како и нивната општа здравствена состојба и задоволство од животот, а потоа беше следена стапката на смртност кај таа популација во следните 6 години.

Така, беше откриено дека стапката на смртност е 23% за оние што се осамени и напуштени, додека за оние за кои редовно се грижеа, на кои им беше посветено доволно внимание и кои имаа доволно пријатели, оваа стапка беше само 14%.