Колку повеќе се дружите со мајка ви, толку подолго ќе живее таа, вели истражувањето

Новото истражување покажува дека осаменоста е една од главните причини за влошување на здравјето, па дури и смрт кај луѓето постари од 60 години. Според истражувачите, колку повеќе се дружите со вашата мајка, толку подолго ќе живее и ќе ви биде поддршка, веќе сте придонесувајќи за нејзиното севкупно здравје и благосостојба Нека ова ви биде потсетник да го кренете телефонот денес и да и се јавите на мајка ви, а потоа да ја поканите да дојде и да се дружи со вас и вашето семејство. Луѓето знаат дека е важно да поминуваат време со своите родители, особено кога нивните родители стареат, но сега науката докажува дека дружењето со мама може да и помогне да живее подолго.

Едно ново истражување покажува дека осаменоста е една од главните причини за влошување на здравјето, па дури и смрт кај луѓето постари од 60 години. Студијата опфатила 1.604 луѓе на возраст над 60 години, од кои 59% биле жени, а како дел од студијата, на учесниците им биле поставени три различни прашања; Дали се чувствуваат изоставени, дали се чувствуваат изолирани и дали им недостасува дружење? За жал, 43% од учесниците изјавиле дека се чувствуваат осамено. Колку повеќе се дружите со мајка ви, толку подолго ќе живее – според истражувањето Студијата покажа дека оние кои рекле дека се чувствуваат осамено имаат поголема веројатност да имаат потешкотии во извршувањето на редовните дневни активности.

Тие имаа потешкотии во извршувањето на задачите што вклучуваа користење на нивната подвижност, како што е одење или кревање на рацете над главите, како и тешкотии при извршување на работи како што е качување. Тоа значи дека на луѓето кои покажуваат симптоми на осаменост им е тешко да ги извршуваат секојдневните задачи кои им овозможуваат независност. Откриено е дека осаменоста е поврзана со поголем ризик од смрт како што старееме. Осаменоста е важен фактор за човековото страдање, особено кај постарите лица, меѓу кои стапките на преваленца би можеле да бидат повисоки, се вели во студијата.

„Осаменоста е субјективно чувство на изолација, неприпадност или недостаток на дружење“. Одржувањето на семејните врски и негувањето пријателства може да им помогне на постарите луѓе не само да се чувствуваат ценети, туку може да им помогне и на нивното здравје, ментално и физичко Колку повеќе се дружите со мајка ти, толку подолго ќе живее – според истражувањето „Тоа е потреба што ја имаме цел живот, средина на луѓе кои нè познаваат, ценат, ни носат радост и никогаш не исчезнува. “, рече Барбара Москвиц., виш геријатриски социјален работник во Општата болница во Масачусетс. Студијата исто така покажа дека во годините по првичната студија, скоро 23% од оние кои се идентификувале како осамени умреле, додека само 14% од оние кои не се идентификувале како осамени умреле.

Осаменоста не само што влијае на менталното здравје, туку очигледно и на физичкото здравје. Иако осаменоста не секогаш значи дека лицето е клинички депресивно, ако не се лекува може да доведе до посериозен случај на ментална болест. Бидејќи осаменоста сериозно влијае на здравјето на една личност, особено кога тие стареат, толку е важно да поминувате време со вашата мајка и да ја вклучите во вашиот живот и во животот на вашите деца. Постарите баби и дедовци можат многу да придонесат за семејната динамика и честопати можат да бидат извор на поддршка за зафатените семејства кои можат да ја искористат сета помош што можат да ја добијат. Не само што ти користи кога поминуваш време со мајка ти, туку очигледно и нејзе.

Следниот пат кога мама ќе ви се јави и ќе сака да ви готви вечера или само да го помине денот со вас, не ја карајте. Запомнете дека одвојувајќи време за вашата мајка, не само што правите таа да се чувствува сакана и поддржана, туку и придонесувате за нејзиното целокупно здравје и благосостојба.