Колку повеќе се трудите да го израдувате вашето дете, толку помалку се благодарни: Родители, еве што правите погрешно!

Децата денес не знаат да го ценат она што нивните родители го прават за нив. Се прашувате зошто е вака, можеби звучи сурово, но и вистинито. Сите ние денес сме сведоци на родители кои премногу ги штитат своите деца и се привилегирани на многу начини, што не беше случај порано.

Децата денес не знаат да го ценат тоа што родителите го прават за нив и често се фрустрирани и апатични. Порано децата не се прашуваа што сакаат да прават, да јадат, каде да одат, туку се се правело заедно во кругот на семејството, односно како мајката и таткото го планираат викендот, одморот и слично. Детето ги следело и нивните желби врз основа на кои сакале да го подучат и водат своето дете.

На денешните деца им се нудат многу работи, а потоа се применува поговорката „Дај еден прст, цела рака сака“. Децата пред се треба да научат благодарност, благодарност за она што можат да им го дадат родителите во зависност од нивните способности. Денес многу родители одвојуваат пари и време за квалитетно дружење со своите деца, но многу од нив сметаат дека децата не знаат да го ценат тоа.

Можеби е време да престанете да се трудите да го израдувате вашето дете со разни работи или прашања што ги сака. Престанете да планирате настани за нив. И не обидувајте се да ги научите на благодарност бидејќи нема да успеете во тоа, но тие се мали деца. Пуштете ги, оставете ги да се опуштат со текот на времето без сите ваши анимации и желби да ги усреќите.

Поврзете се со вашето дете со читање заедно, шетање на кучето што го сака, составување сложувалка, танцување на музика, оставајќи му да ви помогне во кујната.

Слушајте го вашето дете и неговите приказни без коментар, блискост и контакт со очите испраќа силна порака до детето дека се грижите. Ова може да потрае некое време, но треба да бидете трпеливи додека не најдете заеднички јазик за комуникација на кој и вие и вашето дете ќе бидете задоволни.