Комбинацијата на сообраќајни знаци во Мостар ги збуни луѓето. Дали го гледате проблемот?

Елвис Башиќ, студент од Мостар, објави видео на TikTok кое брзо стана доста популарно, во кое ја покажува „мостарската логика“ на сообраќајните знаци. На една крстосница во Мостар, еден под друг е пронајден знак за пат со првенство на минување и табла што го покажува правецот на патот со првенство на минување.

Меѓутоа, насоката на вториот знак е спротивна на првиот знак.

„Овој знак го означува правото на првенство на минување“, рече Елвис, покажувајќи на знакот погоре. Потоа покажа на оној под него и додаде: „Овој знак означува пат што не е на патот“.

Потоа заклучи: „Со комбинирање на овие два знака се добива мостарската логика на сообраќајни знаци“.

Тој во својот коментар истакна дека пред објавувањето побарал мислење од неколку возачки инструктори и дека тие рекле дека „оваа комбинација на знаци нема логика“. „Горниот знак треба да се постави како превртен триаголник или да се сврти долниот знак за да има смисла“, додаде тој.

Иако повеќето следбеници на Елвис се согласија со објаснувањето, имаше и такви кои го мислеа спротивното: „Логиката на Мостар е 100% точна, ставете ги тестовите во раце и повторете ги знаците“, „Тоа е дополнителен знак што ја покажува насоката на пат кој има приоритет и толку, нема ништо спорно ниту има грешка“.

@elvis_sabic #Mostar #fyp #foryou ♬ original sound – Elvis Šabić