Конечно разбрав што е тоа брак: Исповедта на една жена и ќерка

Стоев во мојата соба и се шминкав кога ги слушнав родителите во бањата на крајот од ходникот. Татко ми извика од болка, но за среќа мајка ми беше тука да му помогне. Бев во моите дваесетти и прилично егоцентричен – постојано се мавав со еден од двајцата мажи и скокав од еден на друг како топка. Но, овој момент меѓу моите родители ме погоди силно.

Татко ми викаше. „Во ред е, Крис“, му рече мајка ми, „Тука сум“. Тоа беше почеток на болните последици од ракот на простатата на татко ми – и тоа само ќе се влоши. Како што се приближував до огледалото, ставајќи ја маскарата, слушнав повеќе мрморење, се замрзнав. Заглавив во момент без излез. Слушнав тресок во бањата. Нередот е направен без контрола на татко ми. Мајка ми ќе мора да го исчисти. „Многу ми е жал“, рече татко ми.

„Во ред е, Крис“, одговори мама, „Тука сум“. Откако се нашминкав, седнав на креветот со отворена врата. Иако бев нервознa за здравјето на татко ми, солзите почнаа да ми течат затоа што конечно сфатив нешто – ОВА е брак. Бракот не е голема свадба, одење на скапи состаноци или дури и часови гледање серии и филмови заедно на каучот. Бракот се наоѓа во темнина – едниот брачен другар му помага на другиот во моменти кои би биле премногу понижувачки да се споделат со некој друг.

Како млади девојки и млади момчиња, гледаме филмови и читаме приказни за среќен крај, прекрасни почетоци и комедија помеѓу нив. Но, вистинската љубов се наоѓа кога двајца луѓе се потребни еден на друг, се ранливи еден на друг и можат да зависат еден од друг со целото свое срце во најтемните моменти од нивниот живот.

Седев на креветот и во тој момент решив да престанам да бидам таа „топка“. Сакав мојата иднина да биде слична на моите родители – несовршена, но прекрасна. Бракот на моите родители и мојот брак беа полни со подеми и падови – но искуството на вистинската љубов тој ден засекогаш ќе ме потсети дека бракот може да се најде во најтешките моменти од животот – дури и во бањата.