КОРОВАЈ ПЛЕМЕ, Единствената група на луѓе во светот кои живее во куќи на дрво

КОРОВАЈ ТРИБА, Единствената група на луѓе во светот што живее трајно во дрвени домови

Длабоко во недостапната џунгла во југоисточната индонезиска провинција Папуа, живее племето Короваи – клан целосно изолиран од остатокот од светот. Тие се ловци-собирачи кои живеат во мало општество на традиционални семејни врски кои споделуваат сè што имаат – затоа што тоа е единствениот начин да преживеат.

Племето Короваи немало контакт со надворешниот свет сè до 1974 година, кога биле откриени од холандски мисионери. Ова изолирано племе е единствената група на луѓе во светот чиј примарен престој е високо во врвовите на дрвјата.

Иако многу куќи се направени на височина од 6-12 метри, многу од нив се направени на висина од над 35 метри.

Оваа област е склона кон поплави и е пренаселена со разни инсекти, се покажа како крајно опасна за животот на копно. Поради оваа причина, племето гради и живее во дрвени куќи на врвовите на дрвјата.

Племето Короваи ги прави овие куќи без кранови или какви било машини. Сè е направено со рака. Дури и неколкуте алатки што ги користат изгледаат скоро како да се од камено време.

За племето Короваи се направени неколку документарни филмови и се напишани безброј написи. Во 1993 година, филмската екипа го документираше процесот на градење куќа од дрво и нивната практика на канибализам (како форма на кривична правда).

Во 2011 година, племето Короваи беше прикажано во документарниот филм на БиБиСи, Хуман планета.