Коњот бавно потскокнуваше, но кога се смени музиката, изведбата ги изненади сите!

Сите сме виделе снимки од коњи кои трчаат низ полиња, поминуваат диви реки и прескокнуваат пречки – но ништо не може да се спореди со овој талентиран коњ! Наместо едноставно да прескокнува решетки и мали ровови, овој талентиран коњ направи нешто што досега не сме го виделе – тој танцуваше!

Дресирањето е спорт во кој танцуваат коњи, а овој талентиран коњ ги знае сите потези! Иако дресирањето некому изгледа како нов спорт, феноменот всушност е многу раширен во светот. EquiWorld објаснува дека конкуренцијата е во дресура на високо ниво, со големи влогови. Чекорите, брзината, осетливоста на коњите и ефикасноста на јавачот се оценуваат за време на серија подготвени тест чекори.

„Одговорност на судијата е да го поучи возачот и да му каже дали тренингот бил доволно добар и дали ги исполнува условите за да се пресели во следната фаза од натпреварувањето. Ова значи дека возачот на оваа неверојатна изведба, Андреас Хелгстранд и неговиот верен пастув Блу Хорс Матине, поминале низ часови и часови на обука пред да влезат во натпреварот. Тие го покажаа својот стил на дресурата WEG2006 и стигнаа до финалето.

Како што се менува музиката, така се менуваат и танцовите движења на коњите. Неверојатно е што може да направи овој пастув. Музиката што се користи е типична за рутина на дресирање, како и кореографијата, но дел од музиката избрана за оваа вежба беше забавна. Во еден момент ниту фановите ниту публиката не можеа да им веруваат на своите очи. Дури ни некои луѓе не знаат да танцуваат толку добро!

Овој неверојатен коњ не само што изгледа неверојатно додека ја прави рутината, туку доби и одлични оценки од жирито. Дури и публиката на крајот полуде.

Погледнете ја и самите неверојатна дресура на Андреас. Очигледно, и тој и неговиот коњ имаат страст за музика и љубов кон танцувањето!
Што мислите за неверојатната изведба на ова дуо?