Куче пливало 11 часа за да го спаси својот сопственик чиј брод потонал

Германско овчарско куче HEIDI стана вистинска хероина откако го спаси својот сопственик од сигурна смрт во Квинсленд.

Двајцата тргнале на нормално возење со бродот долг четири метри, а потоа се случило нешто што не го очекувале.

Моторот едноставно престанал да работи, а сопственикот немал соодветна опрема да стапи во контакт со крајбрежната стража. Единствената надеж била во Хајди, а храброто куче успешно ја извршило нејзината спасувачка операција.

По единаесет часа пливање, ја забележале рибари кои веднаш повикале помош. Полицијата ангажирала хеликоптер, четири глисери и џет ски и по извесно време ја нашла сопственичката на Хајди која се држела за лакот. Петнаесет часа бил во вода и чекал некој да го забележи и да го однесе на безбедно.

63-годишникот подоцна и објаснил на полицијата дека моторот престанал да работи претходната вечер и дека единствената надеж му била во куќата за кучиња. Наредба за храброст добила од полицијата, која испратила порака до сите сопственици на чамци да не пловат без соодветна опрема. Ова е уште еден доказ за лојалноста и храброста на кучињата, кои се навистина најдобри пријатели на човекот.