Мажот се чудел на тоа што го прави старицата (93), а потоа решил да и пријде и да и го промени животот

Некои луѓе се едноставно благословени. Животот го поминуваат здраво и вежбајќи, а тоа на крајот се исплати. Тие живеат до крајот на 90-тите или повеќе. Поголемиот дел од времето, сосема е вообичаено да се видат овие постари лица како уживаат во својот живот надвор од домовите за стари лица. Една драга постара жена од Алабама е доказ дека годините не значат крај на вашата индивидуалност и независност. Оваа 93-годишна баба живее во својата куќа (сама, без лекарска помош) и ужива во секоја секунда. Таа не би сакала да живее поинаку.

Но, секогаш постои таа напорна мисла: дали е мудро да се живее сам? За жал, постојат луѓе во светот на кои им е забавно да им го отежнуваат животот на постарите. Некои им го крадат идентитетот, други ги мамат за да им ги украдат парите и слично. Иако оваа старица не мислела дека некој треба да се грижи за неа, двајца мажи нетрпеливо чекале да и пријдат. Нејзините соседи извесно време ја следеа нејзината рутина. Тогаш решиле да направат нешто што засекогаш ќе и го промени животот.

Кога Родни Смит и неговиот пријател, Теренс Строј, здогледаа една постара жена како влече косилка од едниот до другиот крај на имотот, ништо лошо не ми падна на памет. Наместо тоа, тие притрчале кај неа да и помогнат. „И ја косевме тревата на оваа баба. Таа има 93 години и ја видовме како се обидува сама да коси. Не грижете се, ние сме тука да и го косиме тревникот на секои две недели. Се обидуваме да им помогнеме на нашите соседи и на заедницата“.

Иако 93-годишната жена сакаше да остане анонимна, таа многу ја ценеше нивната помош. Двајца мажи, исто така студенти, кои одат на блискиот колеџ, знаат дека образованието е многу важно. Но, со нивната страст за образование и многу други обврски, тие решија да направат нешто за нивната заедница. Инспирирани од едно добро дело, овие луѓе основаа организација за косење трева за луѓе кои не можат сами да го направат тоа. Најдобриот дел е што нивните услуги се целосно бесплатни.

„Мислевме дека треба да направиме нешто околу тоа. Тогаш решивме да ги косиме тревниците за стари лица, самохрани мајки и инвалиди“. Организацијата на Родни, Службата за нега на мажи, сака да направи многу повеќе од само косење тревник. Тие сакаат да создадат средина каде што младите момчиња и девојчиња можат да добијат чувство на постигнатост. Затоа тие имаат задача да ги косат тие тревници – тоа е чекор поблиску до тоа децата да бидат продуктивни и одговорни возрасни.

Родни многу и помогна на својата заедница. Тој е вистински визионер. Не само што е за пофалба што реши бесплатно да ги коси тревниците, туку навистина е инспиративно што се обидува да им помогне на младите и децата и на тој начин да го подобри светот.