Македонците кои живееат во Германија се збунети – Одвај да заштедиме, живееме од први до први

Трошоците за живот во Македонија се енормно зголемени, па многу граѓани едвај врзуваат крај со крај, се обидуваат некако да го издржат месецот, обидувајќи се да штедат каде што можат. Бидејќи покачувањето на платите не следи по поскапувањето, освен можеби во државниот сектор, неплатените сметки често се оставаат на страна, на штета на набавката на основните животни потреби, па луѓето запаѓаат во должничка спирала, оправдано плашејќи се дека немилосрдните ќе им тропнат извршители на врата.

Но, на општото поскапување не се жалат само луѓето во Македонија, туку и нашата дијаспора која живее во Германија и покрај тоа што цените се многу слични со оние во матичната земја, иако платите се неспоредливо повисоки.

„Живеете од први до први, тешко е да ни остани“ Сè скокна – од основната храна, киријата и комуналните трошоци – сè е речиси двојно поскапо. Македонците кои живеат во оваа земја велат дека моменталната ситуација не е воопшто лесна и дека е сè потешко финансиски да се справат со ваквите поскапувања, како и дека им е тешко да заштедат пари, што одамна е вообичаена именка за луѓето кои живеат во Македонија.

Имам чувство дека цените секојдневно се зголемуваат. Просечниот работник, сега, речиси не може да заштеди. Се живее од први до први, а порано не било така. Претходните години можеше да се заштеди речиси половина од заработката – вели Јована. Најмногу поскапеле месото, маслото, шеќерот, брашното, како што вели. Цените на сите овие намирници се речиси двојно зголемени. Кога ќе се споредиме со лани, има голема разлика.

Брашното беше 39 центи, а сега 79. Шеќерот кој претходно чинеше 69 центи за килограм сега е 1,29 евра. Месото сега чини двојно повеќе од лани. Цената на киријата скокна и до 20 отсто Покрај храната и основните прехранбени производи се обиделе да платат и кирија. Кириите се покачени за околу 15 до 20 проценти. Особено поскапеа оние кои сега сакаат да изнајмат стан. А поскапувањето за оние кои веќе живеат во станот се движи од 5 до 10 проценти – вели соговорникот.

– Разликата се уште постои за оние кои се нови, а кои токму сега се одлучуваат да изнајмат стан, за нив цената честопати е и до 50 отсто повисока од вообичаената. На пример, стан од 40 квадрати кој чинел околу 450 евра сега е до 700.

Цените на бензинот и струјата
Кога ги споредив цените на струјата што ги плаќаме денес со истиот период лани, сфатив дека разликата е драстична. Цената на струјата на 10 октомври лани беше 0,32 центи за киловат час, а сега, една година подоцна, плаќаме повисока цена од 0,55 центи за киловат час – вели Пеѓа, кој живее во околината на Берлин. Гасот бележи нешто послаб раст, но со оглед на сите поскапувања на другите енергенси, како и на основните прехранбени производи, никакво поскапување не е занемарливо.

Кога станува збор за гасот, скокот на цената е нешто поблаг. Споредувавме и со истиот датум минатата година. Цената на гасот денеска е 24 центи, што значи дека кога ќе ја споредиме со истиот период лани, цената е повисока за 6,9 центи по киловат час – заклучува тој. Вистина е дека ниту една европска земја не остана имуна на негативните ефекти од светската економска криза, кои се одразуваат на секој домашен буџет, но се чини дека нашите граѓани во странство донекаде ги заборавија шармите на животот во Македонија.

Ако ништо друго, многу добро знаеме дека преживуваме, бидејќи тука кризата е статус кво што трае повеќе од три децении.