Малиот херој од градскиот автобус: Како момчето им одржа лекција од добрина со еден гест?

Сцената од градскиот автобус на линијата 37 изгледа исклучително едноставна. Треба да го претставува нашето секојдневие , но за жал не е така и затоа стана вест. Еден човек ја раскажа средбата на својот Фејсбук профил , а ние ја споделуваме со вас во целост: Дали сакате бонбони?

Десетгодишно момче стои пред мене, насмеано. Во рацете држи вреќа со чоколади и ми ги подава. Во неговите очи нема ништо друго освен чиста брилијантност, искреност и желба да сподели бонбони со некого.

Хаос, бројки и грижи во мојата глава. Го гледам тапо, но со насмевка на лицето. Тежам со доза на неверување, затоа што денес убавиот збор е реткост, а искрен гест на непознато момче, нешто што последен пат очекуваш да го доживееш на автобуската плоча под Панчевскиот мост. Но тоа е животот, доживуваш нешто убаво на места и во ситуации кога најмалку го очекуваш . Ми требаше тоа момче со тоа прашање денес.

Момче во избледена морнарица маица, сива тренерка, со ранец на грбот и вреќа со бонбони во рацете. Момчето кое на мене и на возачот на автобусот ни нуди бонбони . Нешто ми кажува дека овој малечок ја дознал цената на овие бонбони многу пред своите врсници, па затоа сака да ги сподели со сосема непознати луѓе. Не знам дали е свесен, но овој негов гест му враќа насмевка на лицето, ја враќа вербата во луѓето и ми кажува дека сè уште има деца кои учат да станат луѓе.

Таквите деца утре стануваат луѓе со кои се гордеете. Луѓе кои те прават среќен да живееш со нив во ист град, да чекориш со нив рамо до рамо. Не, благодарам. Тоа беше сè што му кажав, но низ глава ми се вртеше низа зборови. Мислам дека и тоа му беше доволно. Сè друго би било излишно и сосема непотребно . И додека го пишувам ова во 37, на враќање дома, тројца негови врсници прават хаос. Со своето однесување пцујат, удираат и малтретираат други патници. Деца. Измиени, убаво облечени и некултурни.

За разлика од хероите на моето време, тие имаа убав почеток во животот, но само по некои тајни и судбински познати патишта, не го добија од родителите она што е потребно за да пораснат во мажи. Поимот почит , култура и манири.

Секое утро имаме избор во однос на тоа дали сакаме да бидеме херои или антихерои, зависи само од нас. За трудот нема посебна награда, но доколку секој од нас се потруди најдобро да го претстави овој град, насмевката е загарантирана.

Секогаш имаш избор да бидеш со големо срце како бонбоничето