Мало девојче крадело од своите родители, ќе заплачете кога ќе слушнете зошто го правело тоа

Можеби родителите не знаат сè што се случува со нивното дете на училиште, но обично има малку за што да се грижат. Меѓутоа, еден родителски пар почнал сериозно да се грижи кога нивната ќерка, која отсекогаш била добра ученичка, почнала отворено и бесрамно да ги лаже. Наставникот од трето одделение, г-дин Даглас, отсекогаш знаел дека Кети ќе биде одлична ученичка, ако не и пример за сите останати во класот. Затоа останал шокиран кога дознал дека таа има проблем со родителите.

„Таа секогаш беше вреден ученик, сакаше да учи, секогаш ја работеше домашната задача, имаше грижливи и заинтересирани родители, беше внимателна и внимателна“, сведочеше г-дин Даглас, „и никогаш, никогаш немала проблем со дисциплината“. Сепак, сè се променило кога нејзините родители го повикале господин Даглас на телефон. Нејзините мајка и татко му објасниле дека Кети не смее да купува грицки на училиште, но сметките во училишната кафетерија стануваат се поголеми.

Родителите на г-дин Даглас и Кети не можеа да разберат зошто таа ќе прави толку многу сметки во училишната кафетерија, кога секое утро ја испраќаа на училиште со домашна закуска. Родителите на Кети седнале и разговарале со неа, обидувајќи се да ја откријат причината за нејзиното проблематично однесување. Потоа започнала лажењето, што ги навело да се обратат за помош кај господинот Даглас.

„Беше тотално надвор од карактер за Кети да се однесува така и не беше карактер за неа да ги игнорира своите родители“, се сеќава г-дин Даглас. Господинот Даглас ја започна сопствената истрага прашувајќи една жена што служи во кафетеријата дали знае што се случува. Таа му рекла да го зема ручекот на Кети секој ден, да го носи послужавникот до масата и да јаде. Г. Тој се обиде да разговара со Кети, но таа се однесуваше тврдоглаво како и со родителите, одбивајќи да ја каже вистината. Г-дин Даглас вели дека има добра убедливост и „тажен разочарувачки поглед“, но тоа немало никакво влијание врз неа.

Ја прашал Кети зошто купува ручек, а таа едноставно одговорила дека е гладна. Потоа прашал што се случило со ручекот што ѝ го спакувала мајка и, а таа му се заплетала велејќи дека го губи секој ден. Г-дин Даглас не можеше да поверува дека Кети толку бесрамно го игнорира и знаеше дека нешто не е во ред. Почна да се прашува дали некој можеби ја малтретира и ѝ го краде ручекот. „Никој не ми го украде ручекот, господине Даглас, го изгубив“, рече Кети.

Господинот Даглас се најде во непријатна ситуација. Училиштето има закон според кој секој ученик без ручек мора да добие ручек. Потоа, училиштето им наплаќа на родителите, освен ако тие не се квалификуваат за бесплатен или поевтин ручек, што родителите на Кети не го направиле. Се чинеше дека г-дин Даглас не може да направи ништо за да им помогне на Кети и нејзините родители, а потоа забележа момче, ново во училиштето, како седи сам и јаде. На неговата торба за ручек пишуваше „Кети“.

Господинот Даглас ги споил парчињата од сложувалката и открил дека момчето и се доверило на Кети и дека двајцата склучиле таен договор. Неговите родители не сакале „материјал“ од училиштето и тој би бил во голема неволја ако го земе својот ручек. Затоа Кети му го дала своето за да се погрижи да јаде секој ден. Кога учителката им кажала на родителите на Кејти што се случува, тие биле неизмерно горди на своето дете. „Не и беше грижа што родителите ја казнија. Не ѝ беше грижа што сум разочаран од неа.

Таа не се грижеше за ништо друго освен за малото момче кое беше гладно и исплашено и за чување на неговата тајна“, напиша Даглас. „Кети сè уште купува ручек на училиште секој ден“, ја заклучува господинот Даглас својата потресна приказна. И нејзината мајка става вкусна домашна закуска во рацете секогаш кога ќе излезе од вратата.