Мамо, има ли малку место и за мене?

Мојот шестгодишен син доби навика да иди во нашата спална соба секој викенд штом ќе се разбуди и да легне до мене. Ќе се гушкаше до мене чекајќи дигиталниот часовник да покаже 7:00 – знак дека може да се спушти во дневната соба. Кога пред неколку дена влезе во нашата соба, на работ од креветот немаше доволно слободен простор за да се качи и да легне до мене. Нежно ме допре за рака и ми шепна: „Мамо, има ли место за мене?“ Додека се движев кон средината на креветот, му шепнав: „Секогаш ќе има место за тебе. ”

Не уживам во рано будење, особено не за време на викендите (лежењето наутро за викенд е една од работите што ми недостигаат од периодот кога немав дете). Сепак, го сакам ова посебно време за гушкање бидејќи знам дека наскоро ќе дојде денот кога мојот син ќе порасне и ќе престане да го прави тоа. Самото барање да се направи малку простор и за него не беше особено необично, но нешто во начинот на кој ме прашуваше ме допре и ме натера да размислувам. Колку пати, во секојдневни прилики, ме замоли да му дадам простор, но јас не?

Повеќе отколку што сум подготвена да признаам. „Мамо, ќе си играш ли со мене? (Има ли место за мене меѓу сите оние јадења, перење алишта и други работи на вашата листа со задачи?) „Мамо, те молам не ми се лути“. (Има ли место за мене во твоето срце во моментов кога си лут поради моите постапки?) „Мамо, можеш ли малку да лежиш покрај мене? (Има ли простор за мене со сите ваши вечерни подготовки?) „Мамо, слушна ли што реков? (Имам ли простор во вашиот преоптоварен ум да слушам што имам да кажам?)

Толку често дозволувам моите обврски да ме спречат да играм со него. Толку често дозволувам гневот и нетрпеливоста да го истиснат од мене сочувството кон него. Толку често дозволувам желбата да имам „време за себе“ за да ме одвои од дополнителното гушкање со него пред спиење. Толку често дозволувам технологијата да ме оттргне од внимателно слушање на моето дете. Срцето ме боли кога се сеќавам на сите пропуштени прилики да му дадам на син ми место кое му припаѓа и на тој начин да се чувствува важно и сакано.

Сите сме зафатени. Сите имаме милји работни списоци. Сите сме истрошени на крајот од долгиот работен ден. И сите можеме да станеме нервозни и нетрпеливи кога ни се чини дека треба да го чистиме истиот хаос одново и одново. Но, еден ден, нашите деца ќе го надминат нивото на гушкање и играње детски игри и ќе престанат да ги прават оние мали грешки кои лесно се поправаат. Не знам како е со тебе, но не сакам да се навраќам наназад и да се каам што не дадов повеќе време и внимание на овие можности кои нема да ми бидат дадени засекогаш.

Можност да покажам повеќе сочувство и да го галам моето дете дури и кога тоа не ме бараат или не се очекува од мене. Можност да останете во неговиот кревет уште неколку моменти и да го гледате како мирно спие. Можност да уживате во неговата слатка смеа и да се радувате на некоја навидум бесмислена игра.

Можност да му покажам дека повеќе се грижам за времето поминато со него отколку за пеглање или проверка на е-пошта. За десет години син ми ќе биде тинејџер преокупиран со училишни обврски, тренинзи, дружење, а можеби и (се осмелувам да кажам) девојка. Поминувањето време со неговата мајка нема да биде на врвот на неговата листа на приоритети. Но, кога ќе му кажам: „Еј друже, може да разговараме малку?“, се надевам дека сепак ќе ми направи простор.