„Мамо, каде е ногата?“, прашал малиот Симон по операцијата

Кога го отстраниле гипсот, Сајмон бил изненаден и фасциниран од неговите нозе. Постојано ги допирал.

На малиот Симон Стојановиќ од Жупања, кој беше опериран во американската клиника на доктор Дрор Пејли на Флорида за конечно да прооди, му го извадија гипсот, а момчето веднаш праша каде му е ногата.

Лекарите ја ампутирале ногата која не била развиена и реконструирале стапало на другата, која имала само два прста и не била стабилна за стоење. Малиот Сајмон веќе пет ноќи спие без лекови против болки и добро се опоравува. Утрото откако му го извадија гипсот, Симон не праша: „Каде е ногата?“. Немавме поим дека толку брзо ќе го постави ова тешко прашање.

Не бевме подготвени да му го дадеме вистинскиот одговор. Знаевме дека ќе дојде редот, но не дека ќе биде именуван на неполни две години – изјави за 24 часа неговата мајка Мартина Стојановиќ . Кога го извадија гипсот, Сајмон беше изненаден и фасциниран од неговите нозе. Постојано ги допира. Веднаш презеле мерки за неговата протеза.

Симон бил вознемирен и исплашен, бидејќи сигурно му е доста од лекарите. Тогаш му кажавме дека ќе добие нова нога за роденден. Оттогаш не праша за неа, а преостанатиот половина час го гледаше кастингот како функционира мирно и без ниту една солза. Лавовски сето тоа го изеде и „направи“ – додаде таа.

Сепак, протезата нема да стигне до роденденот на Сајмон, кој е на 13 ноември, кога ќе наполни две години, бидејќи на протезите им требаат четири недели за да ја направат.

Неговиот чекор е нашата најголема награда и смисла на животот. Неговиот чекор ќе биде најубав подарок за Шимун и сите нас за целата негова иднина, но и нашите родендени – вели мајката на момчето, пишува Вечерњи .