Маркус (21) ги подучува кравите на циркуски трикови (ВИДЕО)

Овој 21-годишник има многу блиски односи со своите животни Маркус Холцман (21) веќе неколку години успешно тренира трикови со говеда. Него го нарекуваат и „шепот на крави“.

Маркус застана до Ема, ја галеше по вратот и ѝ рече: „Драга моја“. Ема е висока колку Маркус и веројатно тежи преку 600 килограми. Оваа крава има шест години. Успеал да научи крава да се качува на мала платформа во неговата фарма. Тој го научил животното да седи и да ја крева едната нога по другата. Тој вели дека тоа е негово хоби.

Овој 21-годишник има многу блиски односи со своите животни. Ги скротувал, се галел со нив, па дури и ги повикувал странците да го сторат тоа. Холцман им одржа на некои животни лекции што коњите вообичаено ги изведуваат во циркусите: клекнување, комплименти, скокање на пиедестал, „седиште за грав“.

Добитокот е потценет. Кравите можат да бидат одлични партнери како и коњите – изјави Холцман. – Гледаш коњ по име Принц. Го чувам на слободен простор на фармата, но тој коњ станува агресивен кога ќе забележи дека околу него има членови од неговиот вид. Така се одвоив од нив и полека се навикнав на кравата, се разбира, со успех.