Марта го изгубила клучот од станот во Данска и отишла да направи нов. Кога влегла во продавницата, браварот ја замолил да му даде…

the door lock with the handle and a key

Марта во својата исповед раскажа што и се случило кога отишла во браварска… Нешто е гнило, но сигурно не е во државата Данска. Оваа европска земја со години е една од земјите во кои луѓето се најсреќни во светот. пишуваше дека стандардот им е висок, сите имаат високи плати, не треба да размислуваат за отпуштање, децата им спијат надвор, се е чисто, никаде не се гледа запуштена трева…

Имав неверојатна среќа да се вработам во таа земја, а токму кога помислив дека сум навикнатa на се и доживеав се, ме чекаше нов шок. Така е кога државата е средена до најситен детал. Бидејќи јас и мојот сопруг се уште не сме стигнале до фазата да си дозволиме куќа, живееме како станари во стан што го добивме на користење од компанијата. Ова ни е многу згодно, затоа што тие се сопственици на тој стан, па киријата ни е за половина помала отколку самите да најдовме подобар стан (а овој стан е на пет минути од работа и има пет соби).

Кога се вселивме, добивме се, а она што ни недостасуваше, го добивме од нашите луѓе кои веќе се снајдоа. Добивме и три клуча од станот. Бидејќи и двајцата работиме, потребна ни е и дадилка на која и дадовме по еден клуч за да ги донесе и однесеме децата во училиште и градинка. Едниот клуч го носеше мојот сопруг, другиот јас, но се случи еден некако да изгубиме. Не е ништо страшно, отидовме директно кај браварот да го исечеме клучот и бевме шокирани.

„Дали сте сопственик на станот?“, следуваше прашање, на кое одговорив дека не сме. „Па, не можам да ти направам клуч“, рече браварот, кој малку се навреди што дури се обидовме да му направиме клуч. Бев изненадена и побарав објаснување. „Секој клуч има своја шифра и само сопственикот на станот може да го пресече клучот, а ние не сме сопственикот“, објасни тој и ни рече дека треба да одиме во фирмата, да напишеме објаснување и да побараме нов клуч.

Мислев дека веќе ништо не може да ме изненади и дека го совладав сето она што се однесува на Данска, а којзнае какви ситни детали таа земја го среди својот систем. За малку ќе заплачев од болка.

Нема шанси брат така лесно да се направи клуч, без доказ!