Марта го изгубила клучот од станот во Данска и отишла да земе нов. Кога влегла во продавницата, браварот ја замолил да МУ ДАДЕ…

Србинката Марта во својата исповед раскажа што и се случило кога отишла во браварска…

Нешто е гнило, но сигурно не е во државата Данска. Оваа европска земја со години е една од земјите во кои луѓето се најсреќни во светот. Пишуваше дека стандардот им е висок, сите имаат високи плати, не треба да размислуваат за отпуштање, децата им спијат надвор, се е чисто, никаде не се гледа запуштена трева…

Имав неверојатна среќа да се вработам во таа земја, а токму кога помислив дека се навикнав на се и доживеав се, ме чекаше нов шок. Така е кога државата е организирана до најситен детал.

Бидејќи јас и мојот сопруг сè уште не сме стигнале до фазата да си дозволиме куќа, живееме како станари во стан што го добивме од компанијата. Ова ни е многу згодно, затоа што тие се сопственици на тој стан, па киријата ни е половина колку што самите сме нашле подобар стан (а тој што ни го дадоа е на пет минути од работа и има пет соби).

Кога се вселивме, добивме се, а она што ни недостасуваше, го добивме од нашите луѓе кои веќе се снајдоа. Добивме и три клуча од станот. Бидејќи и двајцата работиме, потребна ни е и дадилка на која и дадовме по еден клуч да ги донесе и однесе децата во училиште и градинка. Едниот клуч го носеше мојот сопруг, другиот јас, но се случи некако да го изгубиме едниот. Ништо страшно, веднаш отидовме кај бравар да го пресечеме клучот идоживеала шок.
„Дали сте вие ​​сопственици на станот?“, следеше прашањето, на кое одговорив дека не сме.

„Па, не можам да ти направам клуч“, браварот малку се навреди што дури се обидовме да му направиме клуч. Се изненадив и побарав објаснување.

„Секој клуч има своја шифра и само сопственикот на станот може да го пресече клучот, а сопственикот не“, ни објасни тој и рече дека треба да одиме во фирмата, да напишеме објаснување и да бараме нов клуч.

Мислев дека веќе ништо не може да ме изненади и дека го совладав сето она што се однесува на Данска и кој знае до кои ситни детали таа земја го организираше својот систем. За малку ќе заплачев од агонија.

Нема шанси брат така лесно да направиш клуч, без доказ!