Мачката може да почувствува кога некој човек не е добро

Вибрациите што ги создава мачката додека преде делуваат како вистински седатив на човечкиот нервен систем, па нивните сопственици се опуштаат од секојдневната напнатост и стрес. Близината со домашни миленици го подобрува расположението; со нив сме повесели и опуштени, што не прави помалку подложни на стресот и болестите што тој ги предизвикува. Интересно е што членовите на семејството кои имаат домашно милениче се повеќе меѓусебно поврзани и многу полесно и побрзо ги решаваат конфликтите.

Исто така, домашните миленици ја исполнуваат човечката потреба за допир, нежност и галење, што особено им недостига кај постарите и осамени луѓе. Студијата на австралискиот медицински истражувачки институт Бејкер, во која биле вклучени околу 6.000 испитаници, покажала дека луѓето кои чуваат домашни миленици во просек имаат понизок крвен притисок и понизок холестерол во крвта, па се помалку изложени на ризик од срцев удар и други срцеви и крвни болести.

Лековитите својства на предењето на мачки
При изборот на домашно милениче, оние кои претпочитаат мачка отколку куче, мора да го нагласат предењето на мачката. Навистина, тој специфичен звук не само што смирува, туку и ве враќа во минатото кога куќа без мачка и камин беше незамислива. Кога имавме помалку материјални добра и повеќе психички мир, времето изгледаше бескрајно долго – додека огнот крцкаше во шпоретот, пламенот трепереше во петролејката, снегот дуваше надвор, а мачката тивко предеше…

Го намалува стресот
Вибрациите што ги создава мачката додека преде делуваат како седатив на човечкиот нервен систем и на тој начин го смируваат. На овој начин се намалуваат дневната напнатост и нивото на стрес. Сепак, предењето на мачката не е секогаш исто. По многу истражувања, научниците дошле до заклучок дека се разликува кога се работи за уживање или предупредување на сопственикот за одредена болест. А кога веќе ќе ја почувствуваат болеста, нивното вртење ќе зависи од видот на болеста, се наведува во студијата која се занимавала со оваа појава.

Погодно за астматичари
Се верува дека фреквенциите на предењето на мачки се корисни и за респираторните органи, од кои најмногу имаат корист астматичарите. Има сведоштва на хронични астматичари кои набавиле со мачка токму поради таа болест, дека оттогаш многу ја намалиле количината на лекови. Секако, условот е да не сте алергични на влакна од мачки.