Мајката ги гледала своите две ќерки близначки како одат и забележала нешто чудно кај едното дете: Набрзо ја дознала лошата вистина

Мајка ги гледала ќерките близначки како одат и забележала нешто ЧУДНО: Набрзо ја дознала горчливата вистина. И покрај болеста, нејзината ќерка не се откажала. На девојчето Ферни Дисбери и била дијагностицирана церебрална парализа кога имала само три години, но по операцијата нејзината мајка Ема се надева дека болките ќе и се ублажат и дека полека ќе може да ја подобрува подвижноста. Ема рече дека церебралната парализа не ја спречи Ферна да биде активна, бидејќи таа им се придружува на сите други деца во семејството во сè што прават.

Ема за Liverpool Echo изјавила дека неодамнешната операција ги олабавила мускулите на нозете на нејзината ќерка и дека шестгодишното девојче наскоро ќе се врати на локалната физиотерапија по два прегледи дневно со недели. 41-годишната жена од Сент Хеленс изјавила дека на Ферни првпат и била дијагностицирана церебрална парализа откако забележала дека не ги постигнува истите движења и моторни способности како нејзината сестра близначка.

Тоа влијае на нејзиниот говор и мускулите. Одењето е навистина болно за неа бидејќи има грчеви во задниот дел на нозете, а основните мускули и не и се многу силни. Таа само имаше операција за ублажување на спастичноста на нозете, која вклучуваше отсекување на дел од ‘рбетот. Кога излегла на операција, може да се каже дека и се подобрила подвижноста. Прво што кажа е дека нозете и се веќе слободни – истакнала мајката на девојчето.

И покрај доцнењата во нејзиниот развој, Ема рече дека Ферн „не знае за никаква разлика“ и дека семејството „не ја спречува да прави се што сака“. Ема рече дека Ферн е сè уште многу активна, сака да плива и е вклучена во активности со сите во семејството, вклучувајќи ја и близначката Моли и постарата сестра Попи (12). Ферна и нејзините пријатели и семејството исто така пешачеа 600 милји поради церебрална парализа, со што собраа повеќе од 2.000 фунти, а Ферна ја одеше последната милја на дожд.

Ема додала дека Ферни имала тешко време на училиште бидејќи и понатаму е прилично срамежлива, но моментално посетува логопед. Доаѓа говор, а сега е на операција, се си доаѓа на свое место. Таа само се снаоѓа и никогаш не се жали. И со се што и се случува, таа е среќна и постојано насмеана – заклучила нејзината мајка.