Мајката ги предупредува сите родители – Моето дете беше повредено од полначот за мобилниот телефон

Бебињата имаат навика да влегуваат во опасни ситуации. Една мајка сподели приказна за нејзината грешка. Мислела дека направила се за да ја заштити куќата, односно своето дете од потенцијални опасности, но заборавила една клучна работа бидејќи била толку навикната што не изгледала толку опасно.

Секој ден, мајката, како и многу други луѓе, го ставаше мобилниот телефон на полнач. За многумина тоа стана рутина. Но, за малите деца, кои не ги разбираат опасностите од електричната енергија, вакво нешто може да биде опасно по живот.

Децата учат по модел, така беше и со бебето на оваа мајка. Откако девојката ја видела како го става полначот во штекерот, бебето се обидело да го направи истото. Бебето го зело полначот за мобилниот телефон и се обидело да го врати во штекерот Еден ден, кога мајката не гледала, девојчето ползело до продолжениот кабел во кој бил приклучен полначот. Го извадила полначот и се обидела да го врати во штекерот.

Одеднаш се слушна силен истрел. Девојката полетала на другата страна од собата, а продолжениот кабел почнал да чади и потоа се запалил.
Мајката побрзала кај своето дете кое не се движело. Но, набрзо девојката почнала многу да плаче. Нејзината мајка веднаш ја однела во болница. Лекарите не можеле да ја лоцираат излезната рана, туку само влезната рана која оставила трага на раката на девојчето. Бидејќи постоела опасност струјата да допре до срцето, девојчето морало да остане на набљудување преку ноќ.

До утрото било извесно дека девојчето е стабилно и немало сериозни повреди од струен удар. Мајката сега знае дека треба да биде особено внимателна кога станува збор за приклучоците до кои може да дојде нејзиното дете и сега ги заштитила правилно за да го заштити своето бебе.

Полначот за мобилен телефон може да биде опасен за вашите деца
Доколку некогаш се најдете во слична ситуација, со дете или возрасен, а тие се уште се во контакт со напојувањето, не допирајте ги без да го исклучите напојувањето или да се изолирате. Ова ќе ве спречи да се повредите

Ретко се зборува за ситуации како оваа, но разговорот е клучен за нашите деца да растат во безбедна средина.