Мајката нашла куп чевли пред влезната врата – подоцна го открила неверојатното значење на тоа

Родителите се среќни кога другите деца доаѓаат да ги посетат нивните деца, но она што не ги прави среќни е нередот што го оставаат зад себе. Звукот на смеа кој доаѓаше од дневната соба и метежот од подрумот предизвикаа насмевка на лицето на нивната мајка. Меѓутоа, понекогаш знаејќи дека вашата куќа е место за собирање може да биде стресно. Чистење трошки, миење мноштво крпи, печење бескрајни количини пица, сопнување на толку многу чевли. Празен замрзнувач и полици за храна не треба да се споменуваат.

Хедер Дакворт од Love, Faith and Chaos е мајка на која многу и се познати сите овие чувства. Таа сподели на Фејсбук дека повеќето родители со своите деца имаат само 18 години и како што се ближи крајот на тоа осумнаесетто лето, таа почна да се чувствува поинаку поради мноштвото чевли што ги нашла на нејзиниот трем. „Овие чевли се показател дека дојде летото и дека училиштето заврши. Овие чевли значат дека веројатно нема храна во мојата куќа. Овие чевли значат врева и хаос, смеа и музика.

Тие значат дека во мојата куќа има деца кои лежат на мојата фотелја, ми пливаат во базенот, играат хокеј на воздух или некаде гледаат филм. Овие чевли значат дека нашата куќа денес е назначена како место за дружење“. Но, еден ден, пред да рипне пред глетката на мноштво чевли, застана и почувствува дека ја обзема бран од тага. Децата на кои им припаѓаат овие чевли поминале четири години во оваа куќа.

Тие им припаѓаат на децата кои си играа со нејзините, кои одеа во исто одделение со нејзините од основно училиште, децата што ги гледаше како растат исто како нејзините. Но, следната есен тие чевли ќе одат на друго место. Меланхолична мисла ѝ се вовлече во умот. „Во мојата куќа се случуваат големи промени – промени за мене и моите деца. Моето срце го знае и го чувствува тоа и затоа гледањето на овие чевли ме растажува. Ова е горчливо-слаткиот дел од родителството… оваа транзиција од тоа да се биде дома до да се гледа како си заминуваат. Мојата глава знае дека е добро, но срцето ме боли“.

Глетката на тие чевли значеше дека децата се дома. Тоа значело дека Хедер знаела каде се, со кого се дружат и дека сите се безбедни под нејзиниот покрив. Сепак, тие чевли нема да ги има уште долго. Наскоро, додека нејзините деца ги прават првите големи чекори кон влезот во светот на возрасните, тие чевли ќе бидат во студентскиот дом на некој дом лоциран на другата страна на државата. „Свесен сум дека можеби нема да ги видам сите овие чевли следното лето. Оваа мисла ја опкружи мојата глава како темен облак, обидувајќи се да ја украде радоста на сегашниот момент. Одмавнав со главата и се обидов да ги избркам тие тажни мисли. Не сакам тагата од она што може да се случи да ја уништи радоста на денешницата.

Но, морам да се потсетувам повеќе и почесто за време на овој 18-ти роденден бидејќи овие моменти стануваат горко-слатки“. Хедер вели дека сега „ќе ги прегрне овие чевли и ќе биде благодарна за нив“. Ќе се труди колку што е можно да го цени секој момент кога нејзините најблиски се со неа додека не ги рашири крилјата и не излета од гнездото. „Ќе ги купам сите закуски. Ќе ги угостам овие деца во мојот дом и ќе им дозволам да се релаксираат на моите фотелји. Ќе ги апсорбирам звуците на нивните насмевки и ќе ги натерам да го исчистат нередот зад нив.

Ќе се молам секој од нив безбедно да стигне дома и ќе ми биде драго да имам полна куќа. Но, најмногу ќе се обидам да се фокусирам на радоста на сегашниот момент и нема да дозволам темниот облак на тага да ме проголта. Затоа што, во овој момент – се е во ред“.

Пред Хедер да им помогне на своите деца да се спакуваат и да тргнат во возбудлива авантура, таа ќе ги цени „чевелот ова лето“. Затоа што наскоро, сите овие чевли ќе ги снема, а тремот ќе биде тажен и празен. Откако таа ја напиша оваа објава на Фејсбук, таа е споделена повеќе од 100.000 пати.