Мајката призна што МРАЗИ кај синот: Момчето често плаче и ја моли да направи една работа

Жената си ја отвори душата и го сподели проблемот со Интернетот за да најде решение. Изборот на име за дете е голема одлука за секој родител и никој не ја сфаќа лесно. Една мајка на британскиот форум Мумснет праша дали на нејзиниот син треба да му се дозволи да го смени името. Имено, нејзиниот син навистина го мрази неговото име, како што таа тврди и таа го дели неговиот став.

Мама признала дека момчето често плаче затоа што не го поднесува неговото име, а таа тврди дека неговото име ја потсетува на нејзиното поранешно момче. Момчето се вика Џејк. Син ми го мрази своето име. Тој вели дека му било досадно, па дури и плачел поради тоа. Му го подари мојот братучед, а тој е и член на нашето потесно семејство – напиша таа. Мајката тврди дека момчето не сака да го носи името што му го дал некој друг.

Тој вели дека сака неговото име да биде негово, а не туѓо. И мене не ми се допаѓа тоа име, иако не е толку страшно. Тоа не беше мојот прв избор и татко му реши да го направи тоа, а тој веќе не е во нашите животи и секогаш кога ќе го кажам тоа име се сеќавам на неговиот татко – објасни таа на форумот. Името има лоша конотација за неа. Мајка додава дека мислела дека тоа е само типична детска реакција, но Џејк бил многу вознемирен.

Не му кажав на син ми како се чувствувам за неговото име, секогаш го уверувам дека тоа е неговото име и дека е убаво, но помина повеќе од една година откако тој навистина почна да го мрази своето име и тоа не се смени – таа рече. Жената објаснила дека нејзиниот син сака да се вика Еван и открила дека оваа година оди на училиште, па затоа е во дилема дали сака да го смени името пред тој да почне.

Ќе го викам Еван и ќе побарам да го викаат така на училиште, па кога ќе порасне, ако уште сака, законски да му го смениме името? Или ќе продолжам да го охрабрувам да го задржи своето вистинско име? Таа се запраша. Едно лице предложи да пробаат трето име. Можеш ли да му го смениш името во Џејк? Џејкоб? Џексон? Ако не, почнете да го нарекувате Еван и видете како ќе биде. Многу деца имаат прекари – напишал некој

Наречете го со името што го сака. Ќе видите како ќе оди – додаде следниот. Нека го смени името. Тој изгледа прилично подготвен за тоа. Имав другарка која го правеше тоа како мала, нејзините родители и дозволија да го смени името, таа никогаш не зажали. Само стави „познат како Еван“ на училишните работи – беше еден од советите.