Мајката решила последен пат да ја „исчисти“ собата на својата ќерка

Една мајка решила последен пат да ја „исчисти“ собата на својата ќерка за да и одржи важна лекција за уредност и почит. Поради некоја причина, тинејџерите едноставно не се грижат за нередот. Односно или не го гледаат, или го гледаат, но едноставно не им е грижа. Дури ни кога станува збор за нивните соби. Алис Веласкез веќе лудуваше откако по стоти пат и кажа на ќерка си Тахлија да си ја исчисти собата, но таа не реагираше.

Собата на Тахли беше полна со расфрлани алишта на сите површини, како и со сите други работи. Мајката одбила да чисти по неа бидејќи нејзината ќерка веќе била доволно возрасна за сама да го направи тоа. Но, наместо да остави се како што е, Веласкез решила за последен пат да ја „исчисти“ собата на нејзината ќерка. Таа отиде во својата соба со ролна кеси за ѓубре и ги стави сите работи од собата во кесите што ги затвори. Таа не бира каде што да стави, дали е ѓубре или не.

Кога Талија се вратила во својата соба, видела дека е „уништена“. Тоа беше полна кеса за ѓубре во која се наоѓаа нејзините работи. Но, тоа не беше крајот. Веласкез не и дозволи на нејзината ќерка само да ги отпакува работите и да ги среди. Сакаше да ѝ одржи лекција за вредноста и чувањето на работите што ги зема здраво за готово. Таа и рекла на Талија дека мора да ја заработи секоја торба што ја има, без разлика што има во неа. Цена: 25 долари по торба.

Трикот беше, исто така, што торбите беа полни со различни работи, па Талија не можеше само да ги купи оние торби што ги содржеа работите што и требаа или сакаа. Веласкез објасни се во објавата: „Што да правите кога ви е доста да ги молите вашите тинејџери да ја средат нивната соба која личи на шатор за бездомници? Па, ставете сè (ДА, ТОЧНО СЕ) во вреќи за ѓубре и продадете им ги тие кеси за 25 долари по кеса (мора да заработат пари помагајќи низ куќата). Најдобриот дел? Кесите беа исполнети со се што беше тогаш на подот и низ собата – по случаен избор. Така, една кеса од 25 долари може да содржи валкани алишта, ѓубре и тетратки или фудбалска опрема“.

Кога Веласкез објавила што направила на социјалните мрежи, добила различни реакции. Некои и честитаа на иновативноста, а некои и се заканија дека ќе се јават во социјалната служба бидејќи психички ја малтретирала ќерка си. Веласкез потоа се појави на The Doctors за да опише некои од нејзините реакции: Беше лудо – некои ми велеа дека сум ужасен, дека психички ги малтретирам моите деца“. Сепак, терапевтката во емисијата изјавила дека нејзиното однесување не е штетно за детето, туку дека тоа е всушност „креативен начин на преземање контрола“.

Веласкез не дозволи луѓето да зборуваат лошо за неа и нејзиното семејство, туку напиша: „ПРВО, МОЈОТ ИЗБОР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ Е ТОКМУ ТОЈ, МОЈ! Никој од вас не ме познава мене, моите деца, ни најмала работа за нашите животи. Моите деца се сакани, ценети, згрижени, дружељубиви, активни во бендови, хорови, црковни групи, фудбал, трчање, пливање, извидници, учење и многу семејни активности – пред да МЕ ОСУДИ, дојдете да поминете еден ден со децата воспитани со почит, кои имаат свои задачи и обврски како и родители кои АКТИВНО се грижат за нив пред да го споделите вашето ИНФОРМИРАНО МИСЛЕЊЕ!“

Талија не само што си ги заработи работите, туку и ѝ помогнаа браќата и сестрите за да може побрзо да ги добие. Целото семејство научи важна лекција за важноста да се чуваат работите, но и да се почитуваме и да си помагаме.