Мајката (35) доживеала два срцеви удари и завршила во кома, сега има важно предупредување за другите

Мајката ги советува другите да го слушаат нејзиното тело откако завршила во кома поради двата срцеви удари кои ги доживеала. На 35-годишна возраст, Ејми Кавалиер не знаела дека ќе мора да се грижи за сериозни здравствени проблеми. Едно утро, Ејми имаше чувство дека нешто не е во ред. Но, таа ги намали симптомите на напад на паника и покрај тоа што никогаш претходно не го доживеала. И исто како и повеќето мајки, Ејми ги крена рамениците и даде приоритет да ги носи своите три деца на училиште.

Но, таа не стигна толку далеку. Набрзо почнала да хипервентилира и да изгледа безбојно, па нејзиниот сопруг повикал брза помош. Кога пристигнале, веднаш и дале епинефрин за да се избори со првиот срцев удар. На почетокот се чинеше дека функционира. Потоа по втор пат доживеала срцев удар и не реагирала. Тие ја реанимирале 45 минути, а екипите на брзата помош го користеле дефибрилаторот повеќе од 10 пати за да го вратат нормалниот пулс . Додека таа беше во медицински индуцирана кома, здравствените работници направија тестови кои открија спонтана коронарна артериска дисекција кај оваа инаку здрава, млада жена.

Спонтаната дисекција на коронарната артерија дава малку или никакви предупредувачки знаци пред еден од трите ѕида на коронарната артерија во срцето да го блокира протокот на крв, што на крајот предизвикува срцев удар. Иако оваа специфична состојба е прилично ретка, Ејми ги повикува жените да ги слушаат нивните тела и да се залагаат за нивното здравје. Ејми Кавалиер помина девет дена во медицински индуцирана кома додека лекарите го следеа здравјето на нејзиниот мозок за успешно закрепнување. Откриле дека нејзиниот мозок е во ред, но добила двојно пневмонија што резултирало со колапс на белите дробови. Ејми рече: „За малку ќе ме убиеше“.

Бидејќи истражувањето за срцев удар првично беше фокусирано на машки пациенти, симптомите што ги доживуваат жените може да бидат посуптилни или нетипични за добро познатите знаци. Жените може да имаат симптоми како што се болка во градите и рацете, но истражувањата исто така укажуваат на симптоми како што се вртоглавица и екстремен замор кај жените. Откако преживеа срцев удар, Ејми Кавалиер го користи својот благослов на животот за да ја подигне свеста за срцевите заболувања кај жените.

Ејми рече: „Многу жени и мајки денес се толку расеани и зафатени со животот, работата, децата и семејството што не обрнуваме внимание на тоа низ што поминува нашето тело“. Иако Ејми првично одбила медицинска помош, сопругот кој повикал брза помош на крајот и го спасил животот.