Мајка – Битно е да одгледаш добро дете, а не паметно дете!

Мајката со својата објава за воспитување деца го полуди интернетот во која истакна дека љубезноста е поважна од интелигенцијата. Под притисок сме да одгледуваме паметни деца. Навистина. Всушност, неодамна ја избркав ќерка ми од дружење и на радио слушнав оглас во кој една жена инсистира што побрзо да почнам да ја едуцирам ќерка ми, пишува Фејтит.

Во исто време, во огласот пишуваше дека доколку мојата 18-месечна ќерка не го започне своето образование на вистински начин и доволно рано, тогаш секогаш ќе заостанува зад своите врсници. Во тој момент се погледнав во ретровизорот и ја видов ќерка ми како се обидува да ја стави целата нога во уста. Па, се чинеше дека сум на погрешен пат.

Ќерка ми, која сега има две и пол години, е со мене поголем дел од денот. Бидејќи сум комплетен екстроверт и би лудувал со неа дома по цел ден, често сме таму: одиме во посета на пријатели, одиме во зоолошка градина и јадеме надвор. Секојдневно разговараме многу и често се наоѓам себеси како и објаснувам работи иако знам дека можеби не ги разбира. Но, ова не е она што мислите.

Не се обидувам да и го зголемам вокабуларот или да ја научам на работи кои се надвор од нејзината возраст за да биде одличен ученик во престижно училиште. Сакам мојата ќерка да биде светлина во светот на насилството. Зборуваме за потребата да бидеме нежни и да му се заблагодариме на сопственикот на паркот чие куче ни дозволија да го галиме.

Му подаруваме насмевка на лицето кое ни ја зеде нарачката во ресторан во кој ќерка ми навистина сака да игра. Додека гледам телевизија и кажувам колку е убаво што има различни семејства.

Ја разбирам важноста на образованието и доброто учење при изборот на факултет и кариера. Разбирам дека задачата има цел. Но, кога ќерка ми ќе порасне и јас и мојот сопруг седиме на нејзината церемонија на дипломирање, не сакам да се гордеам со неа само поради таа диплома…