Мајка има порака за сите што нејзиното девојче го нарекуваат грдо

„Никогаш не би го криела моето девојче поради тоа, мислам дека е прекрасно“, изјавила мајката на Маријана. Секој пат кога ќе објави слика од нејзината ќерка Анџелика, Маријана Боверинг од Австралија страшно чека сите луѓе да коментираат. Имено, сите знаеме колку луѓето можат да бидат сурови, а малата Ангелика е родена со винска бенка на лицето.

„Најсуров коментар што го добив беше од човек кој буквално ме праша дали сум го чувала нејзиното лице во врело масло“, изјави Маријана за новинската агенција која ја контактираше откако јавно проговори за начинот на кој луѓето зборуваат со неа и се однесуваат со неа.

Меѓу другото, таа откри дека под некои слики и пишувале дека девојката никогаш нема да најде момче и дека е одвратна. Но, не сите насилници се кријат зад тастатурата. „Би се изненадиле колку луѓе си земаат за право да коментираат разни ѕверства. На фудбалски натпревар ми викаа дека тоа е мал дефект, кога ја носев со мене во продавница, луѓето со одвратност го тргаа погледот настрана“, рекла мајката, коментирајќи дека таа и нејзиниот сопруг ја гледаат оваа бенка од вино како посебен додаток на убавината на нивното бебе.

„Никогаш не би го криела моето девојче поради тоа, мислам дека е убава“, изјави Маријана.

Винските бенки се постојани васкуларни малформации. Тие првично се светло црвени, а со текот на времето темни. Во зрелоста, на нив може да се појават четиристрани васкуларни промени. Тие се јавуваат кај три деца на секои илјада раѓања. Децата родени со нив имаат поголема веројатност да развијат глауком и Стурџ-Вебер синдром, состојба која влијае на работата и развојот на одредени крвни садови и предизвикува абнормалности во мозокот, кожата и очите.

Постојат неколку пристапи за лекување на вински бенки
„За среќа, ги направивме сите тестови и Анџелика е здрава“, рече Боверинг и додаде: „Единствено што треба да направиме е да правиме редовни контроли, особено поради глаукомот, кој сега ни е најголема грижа“. Постојат неколку пристапи за лекување на вински бенки, а најпопуларниот во лекувањето на децата е употребата на ласер со боја Pulse кој селективно ги третира надворешните делови на бенките.

„Со текот на времето, овој третман ја осветлува кожата и во некои случаи бенката може да исчезне сама по себе“, изјави д-р Грегори Левитин за Today. Но, бенките обично се враќаат. Во некои случаи, кај 10 до 15 проценти од пациентите, кожата потемнува, стврднува и се шири. На овие пациенти обично им се препорачува хируршка интервенција за да се врати кожата во нормала.

Боверинг, кој стана амбасадор на Фондацијата „Васкуларна крт“, ќе продолжи да ги едуцира луѓето за различностите.

„Многу ме мачи помислата колку луѓето ќе бидат зли и палави кон неа. Ја воспитувам да биде самоуверена и да не се плаши од ништо и се надевам дека ќе успеам во тоа“, рече Маријана и додаде: „Сигурна сум дека ќе може да се избори за себе во животот. Таа е многу повеќе од таа крт. Независен и не се разликува од сите други“, пренесува Индекс .