Мајко, ако поминуваш низ тежок период, треба да го прочиташ ова

Како мајки на кои им е доверен животот на мало човечко суштество, честопати се чувствуваме како секогаш да изгледаме храбро и спремно и дека секогаш мора да бидеме совршени жени и мајки. Затоа што ако се распаднеме, тогаш не сме квалификувани да се грижиме за друго човечко суштество. Тоа е познато страдање, но невозможно е постојано да се делува. Понекогаш ни требаат луѓе. Ни требаат познати личности.

Ни треба некој да се грижи за нас и да не слуша. Ни треба рамо за плачење. Затоа што во целиот овој хаос, во тешкотии и стрес, за болка и осаменост, понекогаш само треба да знаеме дека не сме сами. Една храбра жена на блогот ги разбуди мајките ширум светот на кои им треба охрабрување во тешки времиња. Таа напиша: „Вака изгледа пријателството. Моментално го поминувам најтешкиот период од мојот живот и како мајка се чувствуваме како секогаш да бидам силна и непоколеблива.

Никогаш не треба да покажуваме слабости, нели? Па, ако овој период ме научи нешто, тоа е дека тоа е многу голема и опасна лага. Ми требаа луѓе денес. Мислев дека треба само да им се јавам и да се пожалам за тоа што ми се случува и додека бев на телефон, еден пријател ми постави едно многу важно прашање. Ме праша што ми треба и сакав во тој момент – најмногу. Мајко, ако поминуваш низ тежок период, треба да го прочиташ ова

И кажав дека не сакам да бидам сама. Таа само рече дека доаѓа. Почнав да ги набројувам причините зошто не треба и можев да дојдам: „Катастрофа ми е куќата / Не сакам да ти бидам товар / Долго ќе возиш“. Таа рече: „Сестро, не грижи се за тоа. Рече дека не сакаш да бидеш сама и затоа доаѓам“. Не само што возеше долго, туку отиде да земе друга пријателка, собраа ручек, дојдоа кај мене, ме гушнаа и ме прашаа што можат да направат и како можат да помогнат.

Мојата ужасна куќа? Ми помогнаа да ја исчистам и ме убедија дека не е толку лошо. Ме расплакаа, ме насмеаа, слушавме музика и што е најважно… ЈАС НЕ СУМ БИЛА САМА“. Мајко, ако поминуваш низ тежок период, знај дека не си сама. Не мора ни да знаете што ви треба – само побарајте да не бидете сами. Знам дека има некој во твојот живот кој ќе дојди веднаш.

И ако имате пријателка за која знаете дека и е тешко, понудете се да ја контактирате. Всушност, не нудете – само кажете дека доаѓате. Затоа што сигурен сум дека и треба друштво, но тешко и е да го признае тоа. Се молам за сите на кои им е тешко во моментов – знајте дека не сте сами“.