Мајмунот го изострил каменот, а потоа посетителите на зоолошката снимиле неверојатна сцена

Овој мајмун се наоѓа во зоолошката градина Женгжу во Кина. Неговото живеалиште е опкружено со стакло, па можно е се да гледа надвор, но не може да излезе од него. Тој нема посебно име, како што имаат многу животни во зоолошката градина, но луѓето го набљудувале кога го нашол каменот и почнал да го остри.

Откако доволно го изострил каменот, се приближил до својата стаклена ограда и почнал да ја удира. По неколку доволно силни удари, стаклото се скрши. За жал, дополнително се зајакна, па остана едно парче, иако изгледаше целосно здробено, па овој мајмун остана затворен.

Вработените во зоолошката градина велат дека каменот од мајмун бил конфискуван по неговиот обид за бегство, а покрај тој камен, ги собрале и сите други камења бидејќи сфатиле дека тој може да почне да го користи како оружје. Велат дека овој мајмун бил забележан пред да прави разни алатки од камења и гранки од дрвја.

Како изгледаше неговиот обид за бегство погледнете во приложеното видео: