Медицинската сестра мислела дека никој не може да види што се труди да направи со децата, но една мајка ја разоткрила


Медицинската сестра мислела дека никој не видел што им прави на децата, а потоа една мајка ја разоткрила пишувајќи трогателна објава. Шелби и Џонатан ја имаат ќерката Софи, која моментално се бори за живот. Кога двегодишното девојче не се чувствувало добро, нејзината мајка мислела дека се работи за алергија. Прегледот на лекар не открил загрижувачки резултати и и била дијагностицирана астма . Шелби и нареди на Софи тест за алергија, но девојката престана да дише една вечер. Семејството ја однело во болница и таму нивниот свет се превртел. Лекарите откриле маса со големина на топка во градите на Софи ѝ бил дијагностициран рак на лимфните јазли и неколку месеци трпела агресивна хемотерапија.

Иако нејзиното тело се бореше, ракот продолжи да се шири. Хемотерапијата влијаела на нејзината способност да оди, да зборува, да се движи и да се храни. Таа беше на терапија за подготовка за трансплантација на матични клетки. За да ги информира семејството и пријателите за состојбата на Софи, Шелби направи Фејсбук страница наречена „Софи храбрата“. Една објава стана популарна. Мајките на сите болни деца ја поддржаа Шелби за зборовите што ги употреби за да ги опише медицинските сестри.

“Те гледам. Седам на овој кауч цел ден и те гледам. Многу се трудиш јас и моето дете да не те забележиме. Гледам како ја наведнуваш главата кога таа те гледа и почнува да плаче. Се обидувате на многу начини да и ги ублажите стравовите и да ја освоите. Гледам дека не сакаш да и ги извадиш завоите. Повеќе пати на ден и велиш „извини“ и „извини“ отколку што луѓето велат „Благодарам“.
Шелби раскажа како гледа како медицинските сестри носат маса лекови и материјали во собите на болните деца додека нивниот телефон ѕвони за да им помогнат во другите соби. Погледнете како медицинските сестри редат камчиња за пациентите за да можат сами да си направат ѓердани.

„Гледам гумени ѓердани околу твоите раце и стетоскопи, по еден за секое дете што го сакаш и за кое се грижиш… те гледам како ја милуваш нејзината мала, избричена глава. Гледам како ги тешите мајките кои плачат поради лошите вести. Те гледам како работиш на компјутер со дете во раце“. Шелби им се заблагодари на медицинските сестри кои скокаат и ја посетуваат нејзината ќерка дури и ако не е нивна пациентка, и што седи со родителите и ги теши во тешки ситуации, иако нивните обврски се огромни.

„Го гледам водениот пиштол што го криеш во аголот. Те гледам како држиш мали рачки, менуваш валкани чаршафи, им преведуваш медицинска дијагноза на родителите и ги бришеш очите кога ќе излезеш од тажна соба. Гледам дека ставаш ракавици, маски и агол, а потоа застануваш, пред да му дадеш на моето дете инфузија од отров за хемотерапија“. Шелби им е многу благодарна на сестрите за се што направиле за нејзината ќерка. Медицинските сестри се клучни за педијатриското одделение.
Ти си како Исус за нас
„Ти си како Исус за нас секој ден. Нашите деца не можат да го добијат она што им треба без вас. Мајките како мене ќе полудеа и ќе се изгубат без тебе. Вие ги спасувате нашите деца и ние не можеме да го направиме тоа без вас“. Објавата на Шелби е споделена повеќе од 25.000 пати и има повеќе од 50.000 реакции. Медицинските сестри беа трогнати од нејзините реченици и поддршката што ја даваше на нивната професија. Медицинските сестри во педијатријата не само што имаат болни пациенти, туку имаат и мали пациенти кои треба да играат и да скокаат, да се смеат и да бидат здрави. Овие сестри со посебна посветеност извршуваат особено тешка задача. Шелби забележала дека медицинските сестри се грижат не само за своите мали пациенти, туку и за нивните семејства. Таа ја почувствува таа љубов и грижа.

„Во 12 часот го напуштате животот за да се грижите за болните и умираат деца. Во секоја соба влегувате со насмевка, без разлика на ситуацијата. Го гледате името на Софи и ја поздравувате, иако таа не е ваш пациент. Се јавувате на лекар, банка за крв и аптека колку што ви треба додека децата не го добијат она што им треба. Мене ме проверуваш исто колку што ја проверуваш ќерка ми. Седнете и слушајте ме како мелем 10 минути иако телефонот ви ѕвони и имате многу обврски“.Овие медицински професионалци се лекари и помагачи, пријатели во играта и раскажувачи. Тие се благослов за семејствата кои се потпираат на нив. Семејството Скилс неодамна доби вест дека Софи е речиси излечена од рак. Нашите молитви се упатени до Софи и нејзиното семејство со надеж дека ќе ја добијат битката за нивните животи.