Ме запроси иако имам дете од првиот брак, но со ЕДЕН УСЛОВ: СТРАШНО ли е да се согласам?

Децата од претходниот брак или врска и новиот партнер се секогаш чувствителна тема. Но, ретко кој родител на светот би помислил да го реши овој „проблем“ на овој страшен начин.
За доброто на мојот нов сопруг би се откажал од дете од првиот брак. Имам 30 години, разведена и имам син од тој брак.

Го делам старателството со мојот поранешен сопруг. Мојот дечко, кој исто така е разведен, има ќерка врз која целосно старателство има неговата поранешна сопруга. Син ми го гледам секој втор викенд, а дечко ми никогаш не ја гледа ќерката. Веќе ме запроси, но еден месец по свршувачката ми кажа дека сака да се откажам од гледањето на син ми.

Му кажав дека моите родители сакаат да поминуваат време со нивниот внук, а тоа можат да го направат само ако јас имам заедничко старателство. Дечкото, пак, вели дека сака да поминуваат време со нивниот внук, а тоа можат да го направат само ако јас имам заедничко старателство.

Дечкото, пак, вели дека сака да оди во друга земја да работи неколку месеци и смета дека би било идеално да го искористам тоа време и да размислам дали ќе се откажам од старателството над син ми.

Размислував да се откажам од старателството по свадбата, но како да им го објаснам ова на моите родители?

Мајка ми боледува од депресија, татко ми од рак. Не сакам да им го одземам внукот, тоа би им го скршило срцето. Кога првпат почнавме да излегуваме, дечко ми ми рече дека не може да го прифати мојот син.

Свесна сум дека многу мажи не сакаат женски „бремења“ од минатите врски, но ми пречи што мојот сопруг сака сега да се откажам од старателството, а јас тоа го планирав за подоцна.

Не можам да ја поднесам помислата дека така ќе им ги скршам срцата на моите родители и жал ми е затоа што мојот син многу ме сака. Што да правам?”