Ме нервира кога ми велат дека жена ми е среќна што ме има

Тоа е многу вообичаена реченица: „Многу си среќна што го имаш“, кога пријателите го фалат грижливиот сопруг. И додека таа реченица главно е наменета како комплимент со добри намери, популарниот блогер DadMum тврди дека тоа би можело да биде многу опасна реченица што им ја пренесуваме на нашите ќерки. За овој татко на две деца, дефиницијата за добар сопруг – или наоѓање сопруг – нема никаква врска со среќата. Тоа има врска со намерата. Разбудете се секој ден и дајте им го најдоброто на сопругата и семејството. Во исто време, вие и вашата друга половина сте силно врзани со избор, а не со случајност.

Во многу популарна објава, тато мама го споделува своето мислење дека треба да се потруди да биде пример за своите деца и карпа за сопругата: „Откако почнав да пишувам, луѓето ми коментираа дека жена ми е многу среќна што ме има или дека се надеваат дека ќе најдат маж кој така ќе се однесува со нив. Искрено, ме нервира кога ми велат дека жена ми е среќна што ме има. Гледаш, јас не бирам како да се однесувам со неа. И тоа не е ниту збор за среќа. Се работи за тоа да се знае сопствената вредност и да не се прифаќа ништо помалку од тоа. За тоа е цело време. Затоа што не сум ни близок со личноста што некои од вас мислат дека сум.

Во моментот кога станав груб. Во моментот кога не зборував гордо за неа или за нашето семејство или кога не покажав доволно волја да се потрудам колку што треба, таа јасно ќе ми кажеше дека тоа не е доволно. Таа нема да се справи со тоа. Тогаш таа ќе ме туркаше да се подобрам.

И немој ни секунда да мислиш дека таа ќе останеше со мене ако после 10 години испаднев дека сум кретен. Затоа што не би. Куќа. Финансии. Деца и сето тоа. Таа би се почитувала доволно за да ме остави. Затоа што таа знае колку е вредна, а мојот задник ќе беше на улица пред да можам да го намалам.

Да не ги учиме нашите ќерки дека среќата е да се најде маж кој ве почитува. Затоа што дефинитивно не. Не се задоволувајте со ништо помалку од она што го заслужувате“. Во претходна објава, блогерката DadMum објасни дека не смеете да потпаднете на лагата дека моногамијата е еднакво на монотонија. Не можете да очекувате дека работите никогаш нема да се променат во врската. Затоа што се менуваат. Како што минува времето, врската престанува да биде бајка и станува реалност“, сподели тој,

„Ако е под стрес, обидете се да и го намалите. Ако е уморна, нека се одмори. Ако е нервозна, кажи ѝ дека работи одлично и ако е несигурна, кажи ѝ дека ја сакаш повеќе од кога било“.

За овој примерен сопруг и татко, бракот не е да се заљубиш еднаш лудо и да очекуваш тоа да трае вечно, туку да најдеш причини да ја избереш својата жена секој ден: „Не се работи за заљубување и инсистирање на тоа цел живот. Не станува збор за споредување со она што биле порано.Се работи за заедничко растење и наоѓање причина да се заљубите во таа личност секој ден“. Тоа е мудроста што ни е очајно потребна на сите.