Мигрант добил на ЛОТАРИЈА: Поради овој ПРОБЛЕМ државата нема да му исплати ПАРИ

Млад 28-годишен мигрант од Алжир купил добитна гребка во супермаркет во белгискиот град Зебриз и добил џекпот од 250.000 евра, но не може да подигне пари бидејќи илегално е во таа земја. Александар Верстраете, адвокатот на младиот човек, изјави за агенцијата АФП дека неговиот клиент очајнички работи на докажување на својот идентитет на белгиските власти.

„Мојот клиент е во незаконска ситуација, тој нема хартии и нема банкарска сметка“, рече Верстрете. – Ги бараме оние документи кои можат да го докажат неговиот идентитет, тој ќе мора да контактира со семејството во Алжир – додаде тој. Јавното обвинителство во Бриж отвори истрага за пронаоѓање на среќниот добитник. Властите го земаат добитниот тикет откако тројца пријатели на човекот – исто така од Алжир – се обиделе да соберат пари.

Алжирецот подоцна рече дека тоа не е вистина. Картата му ја дадов на мојот пријател, бидејќи тој ги има хартиите. Тој е роден во Франција, па го замолив наместо мене да ги земе парите – откри мигрантот. Лицата беа накратко приведени од полицијата минатата недела под сомнение за кражба, но сега се ослободени.

Според адвокатот Верстрет, овој човек нема намера да поднесе барање за азил во Белгија и добил гаранции дека нема да биде депортиран додека не добие награда од лотарија. Добитниците на лотаријата обично можат да добијат исплата од локални продавачи, но за награди над 100.000 евра добитникот мора да оди во седиштето на лотаријата во Брисел.

Добитникот не се појави со нас, не го видовме, што во моментов ја блокира процедурата за доделување на наградата – изјави портпаролот на националната лотарија Џок Вермоер.