Милан една година бара жена, сите би сакале да се дружат, а никоја од нив да се омажи на село

Во селата на општина Горњи Милановац живеат над двесте неженети момчиња, а тоа им е најголемата мака и тоа е маката на нивните мајки. Сè уште се сеќавам на познатата реклама на Милан Томиќ од селото Гојина Гора, кој на Фејсбук објави дека би сакал да се ожени, но кој не се плаши од селски работи, штали и стока. Имаше многу покани на прво место, но повеќе од оние жени кои сакаа да го поддржат, а не да се омажат за него и да доживеат старост со него.

Есента помина, а Милан не се ожени, но како што вели, сепак не се откажува од таа намера, иако евидентно е дека денешните девојки бегаат од селото како „ѓаволот од крстот“. Сите сакаат да се дружат, но никој од нив не сакаше да остане. Не знам дали се плашеа од тешкиот живот на село, или нешто друго не им одговараше. Од целата приказна произлезе сериозна врска која не заврши среќно. Во нашето село нема свадби и крштевки.

А ако продолжи вака овде, попот веќе нема да има работа – вели Милан Томиќ од селото Гојина Гора, чија Фејсбук реклама во која ја бара својата сродна душа ја потресе Србија. Во селата на општина Горњи Милановац живеат дури двесте немажени момчиња, а тоа им е најголемата и маката на нивните мајки. Идната снаа, свекрвата Зорка ќе ја прифати со раширени раце, бидејќи дојде време некој да ја замени старата мајка и наместо таа да стави кафе-вода на шпоретот и да ги пречека гостите.

Тоа е мојата најголема желба, мојот Милан да се ожени. Тој е навистина голем човек и жената која би дошла овде никогаш не би зажалила. Сите мислат дека е претешко да се работи во село, но не е многу потешко од тоа да стоиш на каса во продавница по осум часа дневно, или да работиш во фабрика, тука барем ќе си сам – вели мајката на Милан. Некои мислеа дека огласот тогаш го ставил на шега, но тој вели дека бил сериозен и навистина го мислел секој збор што го напишал.

Нашето село не е џунгла, училиштата и автобуската станица се блиску. Имаме два хектари земја, се занимаваме со сточарство и овоштарство. Но, денешните девојки се такви што попрво би работеле за мала плата во град, отколку да се мажат во село – вели овој младоженец. Неговата најголема желба е да има барем едно дете, неговата куќа да заживее и славата да продолжи да се слави. Критериумите на Милан не се високи, а оној што ќе реши да дојде во село и да се ожени, ќе има безгранична поддршка, разбирање и љубов.

Ја средив куќата, сето тоа со чесна работа и со десетте прсти. Останува само да се среди бањата, но можеби ќе треба да се почека малку бидејќи мајка ми беше многу болна и многу пари отидоа за нејзиното лекување – вели Милан додека погледнува надолу и се надева дека сепак ќе ја чека невестата. со пристојна бања.

И додека од телефонот се слушаат најави и нови известувања, Милан потајно се надева дека овој пат се јавила некоја сериозна девојка, која е подготвена да основа семејство со него.