Милан откри како живее во Швајцарија – Неговата плата е 6000 франка, а еве колку му остануваат на крајот од месецот

Многумина би сакале да живеат во Швајцарија. Но, и во таа земја не е баснословно, сведочат зборовите на Србинот Милан V, кој со години живее во Берн, каде работи како графички дизајнер за плата од 6.000 франци (околу 5.500 евра). Често му кажувале дека „животот му бил Швајцарија“, цитирајќи позната песна, па Милан решил да открие каков е животот во земјата на чоколадата и часовниците.

„Платата од околу 6.000 франци звучи одлично, но тоа е бруто сума. Кога ќе се одбие данокот, на сметката остануваат околу 4.700 франци. Најголемата ставка е станот. „Киријата во Швајцарија не е евтина, но сепак се плаќа повеќе од поседување недвижен имот, верувале или не, бидејќи даноците на имот се огромни (се разбира, ако не сте мултимилионер, можете да си го дозволите тоа)“, објаснува Милан.

Бидејќи изнајмувањето стан во центарот на градот е исклучително скапо, тој одлучил да живее во предградијата. „Киријата за стан од една и пол е 1.500 франци, што значи дека ми останаа уште 3.200. Цената на храната во супермаркетите е повисока отколку во Србија, а да не зборуваме за рестораните. “ „Се трудам што повеќе да подготвувам храна дома, за да заштедам пари, бидејќи многу брзо би банкротирал за да јадам надвор. Месечно трошам околу 600 франци за храна (бидејќи често купувам намирници на распродажба), што значи дека ми остануваат уште 2.600.

Цените на пакетите за интернет и мобилни телефони варираат од пакет до пакет, ме чини 160 евра, по што ми остануваат 2.440. За комуналии одат околу 450 франци, по што отприлика останувам на околу 2000. Дополнително, здравственото осигурување е задолжително во Швајцарија, која има неколку различни пакети, па вие избирате според вашите потреби и финансиски можности. Избрав пакет кој е малку подобар од најосновниот, а ме чини 300 франци месечно“, пишува Милан на социјалната мрежа.

Со преостанатите 1.700 франци, Милан издвои уште неколку трошоци. „Се разбира, фризерката е исто така артикал што бара фина фигура. Фризурата е околу 40 франци, а бидејќи се шишам два пати месечно, тоа задоволство ме чини 80 франци. “

„Покрај тоа, трошам уште 200-300 франци месечно за одење во кино, за пиење или за вечера со пријателите, така што на крајот на месецот ми остануваат околу 1.300 франци во џебот. За среќа, најмногу возам велосипед, па немам цена за автомобил“, истакнува Милан.