Минимална плата земаат 2000€, а храната им е поевтина од кај нас – Драгана раскажува за животот во Холандија, дури и ѓубрето го фрлаат поинаку

Драгана и нејзиниот сопруг пред неколку месеци ги спакуваа куферите и заминаа да живеат во Холандија, недалеку од Амстердам. Таа сега за Мондо откри кои биле нејзините први впечатоци, што е различно во споредба со нашата земја, како и дали била изненадена од некои работи. Како што вели, прво што забележала е дека Холанѓаните имаат поорганизиран систем во однос на оној во Македонија. „Многу се внимава дворовите и улиците да бидат чисти, на секој чекор нема кучиња скитници, се е некако посредено и едноставно чисто.

Сите овде најмногу се греат на гас, не на струја. Некој што чисти лисја пред зграда, гранки и слично се плаќа неделно или месечно. Не видов ни питачи на улица. Една од најзабележливите појави кога првпат ќе дојдеш е тоа што на секој чекор има велосипедски патеки кои се одвоени од пешачките патеки и од патот и повторно се е некако хармонично и во мерка“, истакнува нашиот соговорник.

Вака се фрла ѓубре „Овде ѓубрето се одвојува посебно и сите го практикуваат. Кога фрлате, ви е доделен специјален број што може да се прочита, а врз основа на количината на ѓубре што се фрла, евиденцијата се води и се плаќа на годишно ниво. Друго што ми падна во очи, главно се се плаќа со картичка. Холанѓаните помалку користат готовина. Картичката ја користат и кога плаќаат паркинг, одат со воз…“, истакнува Драгана.

„Здравството овде е приватно и се плаќа во зависност од пакетот што ќе се избере. Антибиотиците не се купуваат само така, ниту пак некои од лековите се купуваат сами. Во супермаркет може да се најдат суплементи, парацетамол, сирупи, спрејови за нос, но може да се купат само лекови и во случај кога лекарот ќе ви препише.

Што се однесува до породувањето, не сум сигурна, но колку што знам, родилката има право да избере дали сака да се породи дома или во болница. Интересно е тоа што Холанѓанките генерално избираат да се породат дома, каде што доаѓа само бабица. За пораѓање во болница треба да се доплати, но и тогаш ако е се во ред веднаш си одиш дома, не остануваш неколку дена во породилиште како во Македонија, туку акушерката доаѓа на неколку денови за посета и проверка на здравјето на мајката и бебето и таа може да организира да им подготви храна на двете, па дури и да ги исчисти тие неколку дена. Што се однесува до паричен надоместок за децата, нема“, открива нашиот соговорник.

Кои се цените?
Како што вели, цените во Холандија се или слични на оние во Македонија или значително поевтини, што зависи од намирницата. Сепак, голема разлика прави значително повисокиот животен стандард. „Има многу акции на пазарите. На пример, купивме позната марка омекнувач за четири евра, четири во пакување, што понекогаш е цена на поединечен производ во Македонија. Овде, кога промоциите се во тек, другите производи честопати се 50 проценти поевтини или бесплатни.

А колку се платите?
Она што исто така е драстично различно во однос на Македонија се платите, а минималната е околу 2.000 евра, а цената на храната е иста, па дури и поевтина. На пример, пилешкото филе е околу 7 евра за килограм без коски, што е слично како во Македонија, меленото говедско месо е 5 евра за килограм. Има многу турски маркети кои се многу поевтини, на пример, едно пакување боровинки е 4 евра, а во него има 12 кутии кои овде поединечно се продаваат за 120-140 денари. Во Ротердам и Амстердам на некои места може да се најдат балкански работи, како пршута и плазма“, рече Драгана.

„Начинот на живот е брз како во Скопје. Холанѓаните работат од понеделник до петок, живеат напорен живот и уживаат за време на викендот. Потоа одите на шопинг, на пат, на прошетка… Сабота и недела се тука. Кога ќе се собере, не може да биде како Скопје, но овде нема толку многу гужви и шпиц. Овде времето е малку тмурно и со дожд, што не го сакам, но човек се навикнува. Малку е потешко да се дружат, во основа сите се појавуваат и се многу љубезни и срдечни, но потешко е да се воспостави подлабок контакт. Ме изненади тоа што никој не се мршти по пазарите, сите се секогаш насмеани, расположени, одговараат и сакаат да помогнат.

Овде луѓето одат каде што можат со велосипед, често имаат корпи во кои ги возат децата и кои се заштитени кога врне. Тие одат со велосипед и кога времето е лошо, а видовме дека понекогаш децата трчаат боси кога врне. Одат и со кола, но поретко. Најчесто имаат автомобили Тесла, но не се оптоварени со марки. Холанѓаните пред се возат велосипеди и одат со воз, кои се многу добро организирани и чисти“, вели нашата саграќанка