Мирјана замина од Белград во СЕЛО, живеејќи го својот сон: Го сврте животот наопаку, а сега сите доаѓаат кај неа во потрага по здрав живот

Од центарот на една метропола како што е Белград, каде што сите брзаат да развијат нешто што е напредно и модерно, Мирјана тргна во спротивна насока. Мирјана замина од Белград во СЕЛО, живеејќи го својот сон: Го сврте животот наопаку, а сега сите доаѓаат кај неа во потрага по здрав живот Игнорирајќи ги коментарите како „зошто од поголема во помала средина“, таа смислила концепт за физички и духовен развој, спроведувајќи одамна замислени идеи за основање јога центар во Горњи Милановац.

Нејзиниот долг кон родниот град беше нејзина инспирација, но и мотив да ги реализира тие идеи во градот кај Рудник, а десет години успева да биде не само омилена кај практичарите, туку и некој што ги воспитува своите клиенти со совети и ги зајакнува на некој начин.

Немав проблем со тие приказни дека е нелогично повторно да одам во гратче. Милановац е мојот град, го сакам, почувствував дека ќе дојде моментот да ги спроведам моите идеи во него итн. Секој треба да си постави цел и да се обиде да ја следи подоцна. Целта ми беше јога центар во Горњи Милановац – вели инструкторот на оваа вештина и сеопфатна психофизичка дисциплина за РИНА.

Клиентите кои доаѓаат остануваат долго, што особено ја радува, а таа смета дека тоа е потврда за квалитетот и содржината на нејзините „упатства“. Мојата идеја всушност се реализираше со заминувањето од Белград. Во главниот град живеев 20 години, студирав таму и основав семејство, се развив како инструктор по јога, а потоа решив да се вратам во мојот роден град Милановац. Специфичноста е што мојот јога центар е посветен на сите генерации, бидејќи секој може да се најде во него, а разделби по години нема – вели Милошевиќ и додава дека со јога почнала да се занимава пред 10 години во Белград.

Вели дека редовно посетува светски семинари и дека било потребно време и трпение за да се постигне вистинското знаење и степенот на примена на напредните методи.

Инаку, Мирјана денеска е мајка на тинејџерот Арсениј, кого го понесе со себе во родниот град и живее поинаков живот, а со неа се нејзините родители, како и многу милановаци и мештаните. Таа ги ангажирала сите заедно да вежбаат јога и да водат здрав начин на живот.

Од центарот на белградска Кнез Михаилова, каде што го остави просторот и каде успешно водеше неколку групи на Рудник за да ги оствари своите соништа, не се работи само за посветеност туку и за желба за помирен и поздрав живот. Во слободното време планинари и секогаш кога ќе се укаже прилика освојува нови планински врвови во околината. Рудникот и е најблизок и најмил.

Природата овде е нереална, има што да се види и секој да најде адекватен одмор под парче од небото на овој дел на Шумадија. Рудникот е посебен, никогаш досаден и секогаш примамлив – заклучува Мирјана